Vem är Swiwi?

Jag är född i början av 90-talet och upptäckte FIRE under hösten 2017 (mer om det här). Trots att jag inte har pluggat ekonomi på högskola har jag sedan dess ett stort intresse av privatekonomi.

Min FIRE-resa började när jag började intresserade mig för aktier, börsen och sparande. Under de två år som följde läste jag allt jag kunde få tag i som handlade om aktiesparande, Wall Street och Warren Buffett. Jag var helt övertygad om att man skulle vara en “stock picker”, och att det var ganska lätt att välja rätt aktier. Man behövde bara lägga ner en massa tid på det.

Efter nästan exakt två år började dock börsintresset minska drastiskt. Dels berodde det på en viss nivå av utbrändhet: jag hade haft stenkoll på aktielistorna varje dag i nästan två års tid. Dels på att jag hade börjat läsa mer och mer om indexfonder.

Under hösten och vintern 2019 bestämde jag mig för att flytta över majoriteten av besparingarna till indexfonder och aktier i svenska investmentbolag. Istället för att följa börslistorna på daglig basis skulle jag bara titta till börsen en gång i veckan. Småningom skulle jag bara titta någon gång i månaden.

Prioritera om

Jag lägger inte längre flera timmar om dagen på att följa börslistor och läsa aktieanalyser, delårsrapporter och annat. Den tiden ska jag istället spendera på det som faktiskt spelar roll i mitt liv. Varför vänta tills man är FIRE med att göra det man brinner för? Med det sagt så ska jag …

  • … fortsätta allmänbilda mig, genom att läsa böcker och bloggar, lyssna på bra podcasts och anmäla mig till intressanta utbildningar.
  • … träna oftare. Jag klättrar, springer och simmar. Träningen får mig att må mycket bättre, såväl fysiskt som psykiskt.
  • … spendera mer tid med familj och vänner.
  • … blogga här på firesverige.se!

Hittills har jag uppnått en genomsnittlig sparkvot på 38% sedan januari 2018. Målet är att få upp sparkvoten till 50% och sedan hålla snittet där, för att nå FI vid 40 års ålder. Notera att jag skriver FI, och inte FIRE. Mitt mål är att bli ekonomiskt oberoende, men jag kommer med största sannolikhet inte att sluta arbeta vid 40.

2017 hade jag studieskulder på över 200.000 kronor och i princip inga egna tillgångar. Mitt “net worth” har gått från ett negativt sexsiffrigt belopp till att istället vara värt över 200.000 kr vid ingången av 2020. Nettovärdet inkluderar alla tillgångar (bankkonton, investeringsportföljen, bostad) samt alla skulder (CSN, bolån, osv).

Categories:

No responses yet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up