Välkommen till FIRE Sverige!

Varför FIRE Sverige?

Under hösten 2017 åt jag ofta lunch med en kollega som var några år äldre än mig. Jag jobbade på min första riktiga arbetsplats efter studierna och jag hade jobbat i knappt ett år på företaget.

Under en av våra luncher kom vi in på aktier och sparande. Jag berättade att min mamma hade försökt få mig intresserad av det där med aktier när jag var yngre, men tyvärr hade det aldrig riktigt blivit ett intresse. Kollegan berättade att han höll på spara till något som hette ”FIRE, ja, alltså, det står för Financial Independence Retire Early”.

Han förklarade sedan hur han med hjälp av de pengar han höll på att spara ihop skulle kunna sluta jobba om mindre än 10 år – långt innan vanlig pensionsålder.

Dagarna efter blev jag i stort sett besatt av FIRE. Jag började läsa på nätet om amerikaner som lyckats nå FIRE genom att spara 70% eller mer av sina inkomster. Den kollegan var Frugalisten som jag nu har startat FIRE Sverige med. 

Hur mycket måste man spara?

”Sparar du halva din lön behöver du bara jobba i 15-20 år.”
Kort därefter började jag räkna på hur snart min förtidspension kunde börja om jag började spara så mycket jag kunde. Om jag inte sparade alls utan spenderade alla mina pengar varje månad skulle jag behöva jobba i ungefär 45 år. Kunde jag spara 25% av lönen kunde karriären bli cirka 30 år. Men om jag sparade halva lönen kunde karriären bli närmre 15 år.
”Tänk om jag kunde spela datorspel hela dagarna…”
Men ju mer jag läste, ju mer insåg jag att jag hade fått det om bakfoten. Det är inte ”Retire Early”-delen av FIRE som är grejen, det är ”Financial Independence”-delen. Målet är inte att bli förtidspensionär, målet är att bli ekonomiskt oberoende.

Ekonomisk frihet utan förtidspension

De flesta vuxna idag har ett jobb och tjänar därför pengar. Den 25:e varje månad får man en lön inbetalt på kontot som tack för arbetet och den 28:e varje månad ska sedan alla räkningar betalas. Det som är kvar efter att räkningarna är betalda är pengar som man kan spendera under månaden som kommer. Blir man sjukskriven eller får lönen några dagar sent någon månad uppstår plötsligt en jobbig situation. Man behöver ju få in lön för att kunna betala räkningarna!
Vad händer om man inte får lönen den 25:e?
Mitt mål med FIRE är inte (längre) att sluta arbeta för att kunna spela datorspel i åtta timmar per dag. Med stor sannolikhet kommer jag faktiskt att arbeta långt in i pensionsåldern, trots att jag kommer att ha nått FIRE. Hur det arbetet kommer att se ut kan jag omöjligt veta idag. Kanske driver jag ett eget företag med ett par anställda. Eller så arbetar jag kanske på någon icke vinstdrivande organisation som tilltalar mig. En annan möjlighet är att jag väljer att ta hand om barn och barnbarn istället för att ha ett jobb. Vem vet! Mitt mål med FIRE är att ta bort det där behovet av lönen den 25:e varje månad. Jag vill veta att när räkningarna ska betalas den 28:e så spelar det ingen roll om jag har fått lön nyligen eller inte. Målet är att skapa en trygghet i min familjs privatekonomi, så att jag har råd att arbeta med det som jag vill, oavsett om jag får betalt för det eller inte.

Målet med FIRE Sverige

Det finns mängder av andra hemsidor som handlar om fenomenet FIRE. Många av dem håller dessutom väldigt hög kvalitet, så varför skapa en till? Visionen med FIRE Sverige är egentligen två delar:

  1. På bloggen kommer både jag och Frugalisten publicera inlägg om våra resor mot FIRE. Det kan handla om någon ny bok eller något nytt inlägg vi läst, eller något annat FIRE-relaterat som vi vill dela med oss av.
  2. Många hemsidor utgår tyvärr oftast från att man som läsare bor i USA eller Kanada. Det finns mycket Sverigespecifik information som vi tycker att man behöver under sin resa till ekonomisk frihet. Därför är målet med FIRE Sverige att vi ska samla alla Sverigerelaterade FIRE-resurser på ett och samma ställe.

Resan framåt

Min FIRE-resa har pågått i två år och jag är enormt tacksam för att jag upptäckt FIRE så tidigt i livet som jag gjort. Jag har, tack vare det, mycket goda förutsättningar för att leva ett rikt liv. Genom att fråga mig själv vad som faktiskt gör mig lycklig i livet har jag insett att det inte är en dyr bil eller en stor villa som gör mig lyckligast.

Det som gör mig lycklig är friheten och valmöjligheten att kunna spendera min tid på vad jag vill och med vem jag vill.

Nu går vi in i ett nytt år och ett nytt årtionde, så det blir rätt passande även av den anledningen att börja dokumentera min FIRE-resa här. Jag hoppas att du som läser kan dra ut någon inspiration eller åtminstone nöje av att läsa mina kommande inlägg.

Sist av allt vill jag önska dig varmt välkommen till FIRE Sverige, och lycka till på din egen resa mot ett rikare liv!

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg