FIRE låter bra, men hur ska jag börja?

Jag sparar egentligen inte till ett definitivt mål, målet är ändå relativt diffust. Jag vill inte vara beroende av en anställning, visst, men resan dit väger minst lika tungt. Du ska inte behöva behöva göra avkall på kritiska kostnader som du behöver ta. Inte behöva bli ”snål” till bibliska proportioner då du ska uppnå FIRE. Men vi som människor ogillar ofta förändringar och en idé kan vara att praktiskt lösa sin specifika situation med små steg.

Många bäckar små

När du väl slutar köpa kaffe ute, slutar handla dåliga kalorier i form av godis, snacks eller lunch för hundralappen varje dag kommer det börja formas ett saldo på ditt konto. Det är inkomster i form av lön, att sälja prylar på blocket och annat som ramlar in på kontot. Det är en skön känsla att se högen av pengar växa. Ditt jobb blir ju sedan att förvalta den högen. Då och då ska du tänka till hur mycket som behövs för kommande period och placera resten på något ställe där pengarna kan göra nytta. Antingen i form av ränta till dig, eller lägre ränta som du betalar till någon annan.

Av denna handling får jag personligen två effekter. Jag tänker till flera gånger om jag ska göra ett köp om det inte finns en hög av pengar på kontot, de ska ju trots allt räcka för en given period. Den andra effekten blir att pengarna ”jobbar” för mig. På ett vanligt bankkonto i en svensk bank idag är det fika 24/7 för pengarna, alltså de skapar i sin tur inget värde i form av nya pengar, därför är vi redo att placera dem där de gör mest nytta.

Det finns lite enkla regler man kan sätta upp för sig själv. Jag själv applicerar att egentligen alla lån som inte är bolån ska prioriteras att betas av. Billån, kreditkort och liknande krediter som är DYRA. Har jag billigare lån, t.ex ett bolån för under 2%, ska dessa amorteras till en viss punkt enligt mig. Mer pengar ska istället skiftas till investeringar då jag förstått att man historiskt lätt kan få mer än 2% avkastning via t.ex aktier och fonder.

Du har ju bloggen till hjälp

Självklart är det förenklat och det kan finnas alla möjliga avvikelser men grunderna finns i texten ovanför. Du kan läsa flera böcker och sammanfatta ner dem till ungefär detta. Vill man slippa detta kan man följa bloggen istället. Jag bjuder här till ett inlägg gällande ännu mer detaljer kring vad FIRE innebär.

Så har du 100.000 till historiskt genomsnittlig avkastning på 7% så har du efter ett år 107.000, efter två år 114.500. När snöbollen är i rullning går det snabbare än du tror. Snart har du 1.000.000 och 40.000 ramlar in varje år, bara i utdelningar.

Efter 25 år, så skulle 100.000 vara värda cirka 650.000. Fundera på detta under söndagseftermiddagen och simulera i en kalkylator. Ställ dig frågan, har jag verkligen råd att inte sträva efter FIRE?

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg