Börskrasch, Covid-19 och framtiden

Dagens inlägg skulle egentligen handla om något annat. Men givet situationen vi är i så vill jag dela ett inlägg som lite liknar ett tidigare sådant. I och med denna börskrasch vi ser, skapad av covid-19, så gäller det att uppdatera sig kontinuerligt. Gällande nyhetsflöden, så anser jag Dagens Nyheters liveuppdatering att vara bland de bättre.

Håll dig lugn

Vi går mot antagligen märkbart sämre framtid om man ser det kortsiktigt. Många kommer bli av med jobben, och innan vi får fram vaccin kan ekonomin försämras ännu mer. Börsen kan dyka ännu mer, innan fler länder har haft sin kulmen gällande utbrottet. I dessa tider är det lätt att göra bort sig.

Det låter lätt att uttrycka sin plan, men att följa den under sådana svängningar vi ser nu, har för mig varit svårare än jag trott. När man ser 20% av portföljen försvinna på någon vecka, då blir man nojig. Trots att jag i mångt och mycket väntat mig detta och planerat göra stora köp. Men i och med ett virusutbrott, så tänker man att denna krasch är annorlunda. Precis som vid varje börskrasch – fast man tror verkligen att denna gång ÄR annorlunda. Hur förhåller man sig till detta?

Underskatta inte mänskligheten

Nyckeln till en riktig vändning som jag ser det är att vi får fram ett vaccin. Väl då kan vi se en börsuppgång sällan skådad, om inte karantäner och dylikt tagit alltför många bolag med sig ner i skiten så vi ser en verklig depression. Jag tror och hoppas inte att det går så långt, men allt är möjligt. Oavsett så kommer vi tillbaka. Så gjorde börsen under tidigare kriser, som definitivt varit av värre karaktär. Andra världskriget för att nämna en värre kris.

Framgent

Det man ska göra nu, enligt mig Frugalisten, är att om man är i fasen att ackumulera sparande köra på som vanligt. Alltså alla som är yngre än 55, bör fortsätta köpa alternativt om man har möjlighet handla ännu mer. Jag tror att vi om senast fem år är tillbaka. Kina är igång igen och förhoppningsvis peakar USA och EU inom kort. Vaccinet tävlar man om vem som kan få fram först och detta kommer ta udden av det värsta på börsen.

Men det är en stor osäkerhet i detta, jag kan inte förutspå framtiden. Så de pengar man trycker in nu i ett långsiktigt sparande, bör man räkna med att inte kunna röra på ett decennium. Då är man på den säkra sidan.

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg