En förutsättning för att bli ekonomiskt oberoende är att vi sätter våra pengar i arbete. Hur gör vi för att sätta pengarna i arbete? Vad investerar vi i? Vilka risker finns det? I den här artikeln hjälper vi nybörjare på börsen att känna sig redo att börja investera.

Är du mer intresserad av att lära dig grunderna bakom FIRE? Klicka här för att komma till “Nybörjarens Guide Till FIRE, Del 1”! 

1. Vad Är Aktier och Fonder?

Som vi skrev i ingressen är investeringar en förutsättning för att vi ska bli ekonomiskt oberoende och nå FIRE. Genom att investera i aktier och fonder kommer våra pengar att med tiden öka i värde och därmed föra oss närmre vårt FIRE-mål. För att vi ska kunna göra det på ett klokt sätt behöver vi vara informerade och ha koll på vad aktier och fonder egentligen är, och hur vi kan använda dem till vår fördel. Vi behöver också känna till riskerna och vanliga fallgropar.

En aktie är en liten ägarandel i ett företag

När vi köper en aktie i exempelvis Hennes & Mauritz köper vi en liten liten andel ägarskap i hela företaget H&M. Vi får sedan en motsvarande andel av H&Ms vinst varje år. Förenklat ser det ut så här:

När H&M säljer en tröja för 100 kronor kommer en liten del av den hundralappen att vara vinst. Säg 5 kronor för enkelhetens skull (resten försvinner i material-, produktions-, personal- och andra kostnader). Av den 5-kronan i vinst kommer H&M att dela ut en del till sina aktieägare (oss) och vi kommer att få en del av den 5-kronan, motsvarande vår ägarandel i H&M. Detta kallas utdelning och är ett sätt som vi tjänar pengar på att äga aktier.

Ett annat sätt att tjäna pengar på aktier är genom att aktiekursen går upp. En aktie i H&M kostar i skrivande stund cirka 175 kronor. Priset på aktien sätts av alla som handlar på börsen. När efterfrågan på H&M-aktier går upp går även priset upp. När utbudet ökar kommer priset istället att gå ned. Börsen går generellt upp över tid (mer om detta längre ned) och därför kommer vi att så småningom kunna sälja våra aktier för mer än vad vi köpte dem för. Dessutom får vi förhoppningsvis utdelningar under tiden!

En fond är låda med flera aktier i

För de allra flesta är det svårt och tidskrävande att veta vilken aktie man ska köpa och vilken man ska låta bli. Det är en hel vetenskap och en mångmiljardindustri att analysera aktier. Ett enklare sätt att sprida sina risker är genom att köpa en eller flera fonder istället för aktier.

En fond köper aktierna åt oss för att vi ska slippa fundera över vilka som är de bästa aktierna. För denna tjänst tar fondbolaget en avgift som brukar motsvara en viss del av vårt investerade kapital varje år. Här på firesverige är vi stora förespråkare för indexinvesteringar som uppfanns av amerikanen Jack Bogle (läs mer om Bogle här). Indexfonder är en typ av fonder med lägre avgifter än andra fonder med anledningen att de inte försöker slå marknaden*. Istället köper de automatiskt alltid ett genomsnitt av alla aktier på marknaden enligt en förutbestämd lista. Vi som ägare av en indexfond får då ett utsnitt av svensk, amerikansk eller global ekonomi (beroende på vilken indexfond vi äger).

Avkastningen är alltså uppdelad i två huvudområden:

Vi får ta del av vinsten genom utdelning, och vi får ta del av en värdeökning genom att aktiekursen går upp över tid.

En liten parentes är att indexfonder sällan (det finns undantag) lämnar utdelning av vinsterna till investeraren. Istället köper fonden fler aktier för dessa och vi får ett ökat aktieantal istället för att få utdelning in på kontot i form av kronor och ören. Anledningen bakom detta är i huvudsak skatteteknisk och det är ingenting vi egentligen behöver tänka på.

 

*Att försöka “slå marknaden” innebär att fondens förvaltare försöker välja de aktier de tror mest på. Detta har dock visat sig svårt och kostsamt för kunderna. Mer info om detta kommer i ett separat inlägg.

2. Vilken Avkastning Får Man?

Pengarna vi investerar kommer som vi nämnde ovan att generera avkastning. Avkastningen gör att pengarna vi investerat ökar i värde över tid och det är det här som är nyckeln till att nå ekonomisk frihet och FIRE.

När man läser om aktier och fonder stöter man ofta på uttrycket “historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning” (eller någon snarlik variant av uttrycket). Det är viktigt att vi är införstådda med vad detta uttryck innebär.

I över 100 år har världens börser funnits och har under den tiden levererat en avkastning till investerarna på mellan 6-10% per år i snitt. Vissa år går börsen upp 20% och andra år går börsen ned 10% istället. Men över tid har genomsnittet landat mellan 6-10% per år*. Vi och många andra i Sverige brukar räkna med 8% avkastning per år i snitt. Det är dock viktigt att vi inte blir lurade att tro att börsen alltid (eller ens oftast) kommer att landa på 8% per år. Det är faktiskt ganska ovanligt. Vanligast är att den landar mellan 10-20% upp för året, och det näst vanligaste intervallet är minus 0-10% för året. Börsen kommer alltså att svänga upp och ned över tid.

Vill du prova räkna ut hur mycket ditt sparande kan bli med ränta-på-ränta-effekten? Klicka här för att komma till z2036 Sparkalkylator. Prova att lägga in ett månadssparande med 8% årlig avkastning i 10, 20 och 30 år, och se skillnaden!

* detta spann beror på vilket index man tittar på och huruvida man justerar beloppet för inflation eller inte. 

3. Vilka Risker Finns Det?

En vanlig missuppfattning bland nybörjare på börsen är att aktier och fonder är lika riskfyllt som att spela på lotto. Det stämmer verkligen inte. Med (1) en sund investeringsstrategi (mer om det längre ned) och (2) en lång sparhorisont kommer vi nästan garanterat bli rika.

En sund investeringsstrategi

Vad menas med detta? Jo, när vi säger att man ska ha en sund investeringsstrategi menar vi att man ska undvika några av de vanliga fallgroparna som gör att börsen kan upplevas mer som ett lotteri. En stund investeringsstrategi innebär bland annat att vi:

  • Definierar tydligt vad vår investeringsstrategi är: vilka tillgångar vi köper, hur ofta och för hur mycket. Vi sätter regler för vår handel och håller oss till dessa regler. Genom att handla sällan och enligt en förutbestämd plan minimerar vi risken att vi säljer aktier i respons till en nedgång på börsen.
  • Investerar inte pengar som vi behöver inom 5 år på börsen. Om pengarna behövs till en kontantinsats till bostad eller andra större köp inom kort tid (3-5 år) ska de inte vara på börsen. Risken att börsen går ned är alltid som störst på kort sikt, vilket gör att vi endast vill ha långsiktiga investeringar på börsen.
  • Bestämmer i förväg hur vi ska reagera när börsen går ned (för det kommer den att göra någon gång). 
  • Går absolut inte med i några Facebook-grupper eller andra forum för att prata om “börsraketer” och andra spekulativa investeringar. “Bli-rik-snabbt”-strategier misslyckas nästan alltid, och det är sällan värt att riskera allt för att bli rik snabbt. Särskilt med tanke på att man nästan garanterat blir rik om man har en sund investeringsstrategi.
  • Struntar i vilken aktie grannen eller kompisen har köpt, och håller oss istället till vår egen strategi. 

I båda våra investeringsstrategier ingår exempelvis ett månadssparande i en eller flera indexfonder. Om börsen går ned en månad innebär det att vårt månadssparande handlar “på rea” mot vanliga månader.

4. Var Ska Vi Investera?

Det finns flera ställen att investera på, men för nybörjare är Avanza (avanza.se) eller Nordnet (nordnet.se) det bästa sättet att komma igång. Dessa två nätmäklare har ett enormt utbud av aktier och fonder till mycket låga priser. Hos båda dessa aktörer kan vi starta ett månadssparande som automatiskt dras från vårt lönekonto (praktiskt av såväl tidsmässiga som psykologiska skäl). Dessutom kan vi handla fonder med små belopp (ofta mindre än 100 kronor per köp). Båda dessa sidor har dessutom mycket bra hjälp i form av resurser för den som är nybörjare på börsen och vill komma igång med ett sparande.

Den som inte vill använda en nätmäklare kan även vända sig till sin storbank där man har lönekontot. De flesta banker har idag möjlighet till ISK (investeringssparkonto), vilket är den typ av konto som vi kommer vilja öppna, oavsett om vi ska köpa aktier eller fonder. Notera att vissa banker tar betalt för att ha ett ISK, vilket vi absolut inte bör acceptera. De flesta nätmäklare och banker har det idag helt gratis.

5. Vad Ska Vi Investera I?

För en så automatiserad process som möjligt köper vi indexfonder genom ett automatiskt månadssparande. En bra grund att börja med är exempelvis Nordnets egna fonder som är nästan eller helt utan avgifter (exempel) eller Avanzas egna indexfonder (exempel). Väljer man flera indexfonder och således har en fördelning (t.ex. 50% i Global, 25% i Sverige och 25% i Europa) kan man med fördel gå in och balansera om portföljen varje år.

För att minska volatiliteten (risken) i vår investeringsportfölj kan vi med fördel lägga till en räntefond i blandningen. Vi gillar AMF Räntefond Mix (länk) av flera skäl och äger båda den vid sidan av våra indexfonder.

Ombalansering

För att balansera om portföljen (så att ingen av delarna blir för stor/liten i förhållande till de andra delarna) går vi in en gång per år och säljer av den delen som vuxit sig för stor, och köper mer av den delen som blivit för liten.

Sammanfattning

  1. Aktier är en liten del av ett företag och fonder är en låda med flera aktier i. Vi får en del av företagets vinster, och värdet på våra aktier och fonder går med tiden upp.
  2. Börsen går ibland upp och ibland ned. Över tid har den historiskt gått upp cirka 8% per år i genomsnitt. Med 8% ränta-på-ränta kommer vi att dubbla pengarna på 9 år och fyrdubbla pengarna på 18 år. På 27 år har vår hundralapp blivit 800 kronor!
  3. Det finns flera risker som gör att börsen kan kännas otrygg. Dessa undviker vi genom att ha en sund investeringsstrategi och genom att vara långsiktiga investerare. Kortsiktiga spekulationer låter vi bli.
  4. Det finns bra nätmäklare som Avanza eller Nordnet att investera hos. Ofta har de bättre utbud och lägre pris än storbankerna. 
  5. Vi köper indexfonder varje månad och sedan struntar vi i om börsen går upp eller ner i det korta perspektivet. På 10+ års sikt kommer vi att bli rika på våra investeringar.

Categories:

No responses yet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up