Är du ny till FIRE och osäker på var du ska börja? Med denna guide får du hjälp att komma igång med din egen FIRE-resa. Vi guidar dig ett steg i taget! Det här är första delen i vår artikelserie “Nybörjarens Guide till FIRE”.

Notera att den här guiden inte bara riktar sig till de som vill uppnå FIRE. Genom att följa dessa steg kan vem som helst få en bättre privatekonomi, oavsett om man har siktet inställt på ekonomisk frihet eller inte!

Del 1: Börja spara och skapa en buffert

För att nå FIRE kommer en av de viktigaste sakerna vara att vi lyckas sätta undan en del av våra inkomster varje månad. Så småningom kommer vi att lära oss att investera våra sparpengar så att de ska växa. I ett första steg fokuserar vi på vikten av att ha ett sparande och varför vi vill ha en ekonomisk buffert. 

Det första vi måste göra på vår väg till FIRE är att bygga upp en sparbuffert. Bufferten kommer att vara en hög med pengar som vi endast får röra om det uppstår någon slags ekonomisk kris. Rätt vad det är så går bilen sönder och det kostar 10,000 kronor att få den reparerad. Eller plötsligt måste man byta ut någon vitvara eller laga fukt- eller mögelskador i kök eller badrum. Det kan också vara något så simpelt som att arbetsgivaren betalar ut vår lön en vecka för sent någon enstaka månad. Då ska räkningarna fortfarande betalas, trots att vi kanske inte fått in lönen ännu. Genom att ha en stark privatekonomisk situation låter vi inte den här typen av händelser skapa onödig stress eller ångest.

Dave Ramsey, en känd profil inom privatekonomisfären i USA, förespråkar ett 7-stegsprogram för att komma ur skuldfällan. Även om det inte är applicerbart i vårt fall kan vi hämta inspiration från hans sida. Han menar att steg ett bör vara en krisfond (“emergency fund”) på $1 000. Vi tycker att ett första steg att börja med kan vara att spara ihop en månadslön på ett sparkonto.

Vad gör man med bufferten?

Krisfonden är en hög med pengar som vi endast får röra om det uppstår någon slags kris. Förhoppningsvis händer detta inte särskilt ofta. Eftersom pengarna på det här kontot är en slags försäkring kommer de att ligga på kontot och inte göra någon “nytta”. De kommer åtminstone inte att generera någon avkastning och det är viktigt att vi är bekväma med detta. Syftet med krisfonden är inte att generera avkastning eller göra oss rika. Syftet är att minimera ekonomirelaterad stress och göra vår privatekonomiska situation starkare. Vi ska alltså inte göra någonting med krisfonden, om inte krisen uppstår.

Uppgifter

  • Välj ett belopp som du tycker är en rimlig buffert. Ett förslag är att börja med den summan du brukar få i månadslön efter skatt.
  • Börja med att automatiskt sätta av en del av dina inkomster varje månad till ett vanligt sparkonto på banken.
  • Det här steget kommer att ta lite tid, och det är okej. När beloppet på din krisfond nått ditt mål är du redo att fortsätta din resa mot FIRE. 

Håller du med om det som skrevs i inlägget? Har du ett förslag på något vi missat? Lämna en kommentar nedan så svarar vi!

Categories:

No responses yet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up