Min plan för att bli ekonomiskt fri

Jag svarar på frågor om hur mycket man behöver spara, hur mycket jag spenderar, och hur jag tänker göra för att bli ekonomiskt fri. Här är min plan.

Före 2017: Slösaktighet & FIRE-planen tar form

Jag upptäckte FIRE-rörelsen för ungefär 3 år sedan. Den första tiden gick åt ändra mina vanor för att vända en trend av slösaktigt beteende. Vid flera tillfällen beställde jag till exempel pizza via Onlinepizza på faktura genom Klarna. Detta gjorde jag för att studiestödet var slut, och nästa utbetalning från CSN inte kommit ännu. Smart va?

Det första jag gjorde när jag upptäckte FIRE och insåg att det var något jag ville sikta på var att börja betala av mina skulder. Jag hade ett Klarna-konto med ett ganska stort saldo, och hade nästan maxat mitt kreditkort. Steg 1 var att bli sparsam, och betala av skulderna.

Vägen fram till idag: Fokus på sparande

Efter att jag betalat av Klarnakontot, kreditkortsskulder och andra ”dåliga” skulder står jag med ett positivt nettovärde för första gången i slutet av 2018. Tiden därefter går ut på att öka sparandet och detta medför en rad förändringar:

  • Vi lagar majoriteten av maten vi äter hemma, tar med matlådor till jobbet, och drar ned på köttkonsumtionen.
  • Jag börjar cykla (under sommarperioden) till kontoret istället för att ha ett månadskort på SL.
  • Jag börjar ett antal olika extraknäck under den här perioden. Framförallt skriver jag innehåll åt andras bloggar genom frilansplattformar som Freelancer.com.  

Vid början av 2020 är min sparkvot 38% i snitt sedan 2018, och senaste månaderna är den över 50%. Målet är att hålla en sparkvot på minst 50% även framåt.

Hur mycket behöver jag för att vara ekonomiskt oberoende?

I dagsläget spenderar jag cirka 12000 kronor per månad. Jag räknar dock med att detta ska öka för att vi: 1) inte kommer att bo i en liten lägenhet hela livet, och 2) sannolikt kommer att skaffa barn inom några år. Mina utgifter ser i dagsläget ut så här:

  • Boende: 2500 kr. Vi bor i en lägenhet på 30 kvm i centrala Stockholm som vi hyr av min sambos föräldrar. Inkl. försäkring och alla kostnader runtom blir det cirka 5000 kr/mån, varav jag betalar hälften.
  • Matkostnader: 3000 kr. Av detta går cirka 2000 kr till matvaror, och resten till restaurangbesök. Notera att detta är inklusive alkohol.
  • Hälsa & Fritid: 1500 kr. Detta inkluderar bland annat gymkort, hälsoundersökning, samt träningsutrustning.
  • Transport: 1000 kr. Detta inkluderar resor inom Stockholm (SL och ibland Uber), utanför Stockholm (SJ), och kostnader associerade med cykeln, bland annat. Vi äger ingen bil.
  • Övrigt: 3500 kr. Detta inkluderar allt ifrån Spotify-abonnemang till kläder, böcker och elektronik.

Totalt get detta en kostnad om cirka 12000 kronor per månad. För att vara extra defensiv räknar jag därför med att mitt liv kostar 18000 kronor/månad (50% mer än vad jag spenderar idag) och kommer då fram till en FIRE-siffra på 5,5 miljoner kronor baserat på 4%-regeln.

Hur lång tid tar det att bli ekonomiskt oberoende?

Målet är ju uppenbarligen att spara ihop en investeringsportfölj på 5,5 miljoner kronor. Men hur ska jag göra det och hur lång tid kommer det att ta?

Vi konstaterade nyss att mitt liv i dagsläget kostar cirka 12000 kronor per månad. Det innebär att jag kan spara cirka 15000 kronor per månad, baserat på en genomsnittlig svensk lön på 35000 kronor före skatt. Detta råkar också vara precis vad jag i dagsläget tjänar. Men, för att jag tycker om att lägga in felmarginal i alla mina beräkningar räknar jag endast med att jag sparar 12000 av dessa 15000 på börsen. Vi räknar också med att jag ökar mitt sparande med 5% per år. Se bilden från z2036 sparkalkyl nedan för en uträkning på hur det skulle kunna gå.

Sparkalkylen visar att jag kan vara ekonomiskt fri om 13 år. Klicka på bilden för att göra en kalkyl.

Kalkylen missar visserligen målet med 250 tusen (5,2 miljoner istället för 5,5 miljoner), men eftersom vi inte vet exakt hur verkligheten kommer att falla så bör vi inte lita blint på en kalkylator. Syftet med kalkylatorn är snarare att visa på värdet av ett sparande på börsen.

Några milstolpar på vägen till ekonomiskt oberoende

Nu har jag ju kommit in i den ”tråkiga” delen av FIRE-resan. Nu handlar det om att tjäna pengar, investera dem, och vänta. För att göra den här delen av resan har jag därför tagit fram några milstolpar som jag ser fram emot att få stryka över!

(Några av punkterna är tänkta mer som inspiration, då jag i dagsläget t.ex. inte är intresserad av att amortera ned ett bolån till 0 kr om jag har en ränta på 1-2%.)

  • Net Worth = 0 (inte längre negativt)
  • Första månadslönen på sparkontot
  • Första 100K i portföljen
  • Köpt mitt ”forever home” (hus som man tänkt bo i för evigt)
  • Första 500K i portföljen
  • Köpt första uthyrningsbostaden (eller varför inte attefallshus?)
  • Första Miljonen
  • ”Coast FIRE” = kan sluta sätta in nytt sparande och bli ekonomiskt fri bara genom att vänta.
  • Halvvägs till FIRE (50% av FIRE-siffran i portföljen)
  • Bolånet på Forever Home amorterat till 50%
  • Bolånet på Forever Home amorterat till 0%
  • Ekonomiskt oberoende

Hoppas att detta inlägget inspirerar! Glöm inte att höra av er om ni har frågor eller förslag på milstolpar för FIRE genom att kommentera längst ned på sidan!

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg