Tips inför sommaren 2020

FIRE Sverige | Financial Independence Sverige

Under juli och augusti kommer många (förhoppningsvis) att avnjuta en del av sin semester. Semestern är en period för återhämtning och ger även ett utmärkt läge att förbättra sin livssituation. Det kan handla om att man lägger en del av sin lediga tid till att bygga upp ett extrajobb, eller att man läser och lyssnar på givande och intressanta böcker och podcasts. I denna artikel delar vi med oss av några tips på vad vi läser och lyssnar på under vår semester!

Böcker att läsa under semestern 2020

Som många andra föredrar vi att läsa på vår semester och därför tänkte vi dela med oss av vad som står på vår att-läsa lista i sommar:

Quit Like a Millionaire – Kirsty Shen & Bryce Leung

Paret bakom Millennial Revolution släppte sin bok i slutet av förra sommaren och vi har haft den på läs-listan i ett år nu. Kirsty Shens resa började i Kina där hennes familj levde i fattigdom. Hon blev miljonär & ekonomiskt fri strax efter 30 år fyllda och boken ”Quit Like a Milionaire” dokumenterar hennes resa. Boken har även förord av JL Collins.

Set For Life – Scott Trench

Scott Trench är en av huvudpersonerna bakom hemsidan Bigger Pockets och fokuserar kanske mer på att nå FIRE genom fastighetsaffärer än indexfonder. Med det sagt finns det nog ändå en del bra lärdomar i denna bok!

Your Money or Your Life – Vicki Robin & Joe Dominguez

Your Money or Your Life är kanske den äldsta och mest uppskattade boken om FIRE (skriven innan det kallades FIRE). Den här boken försöker vi läsa om en gång om året för att påminna oss om att resan är lika viktig som destinationen!

Education – Tara Westover

Denna memoir av Tara Westover skildrar hennes uppväxt i en strikt mormonfamilj som levde utanför systemet. De hade inga födelsebevis, gick inte i skolan och tog inte del av samhället. Boken har vunnit en rad med priser och rekommenderas bland annat av Barrack Obama.

Fler tips hittar du på våra sidor för boktips och bloggtips.

Podcasts att lyssna på under sommaren 2020

Tim Ferriss har haft flera intressanta gäster i sin podd och vi rekommenderar gärna flera stycken. The Tim Ferriss Show är en podcast i djupintervjuformat, vilket innebär att Tim och hans gäst ofta går lite djupare (och därmed även drar ut på tiden) än många andra intervju-poddar. Det är inte ovanligt att avsnitten är mellan 1-2 timmar långa.

Vårt favoritavsnitt: Tim Ferriss intervju med Mr Money Mustasch (2017)

Mr. Money Mustasch (hemsida) ses av många som en av FIRE-rörelsens grundare. Hans blogg har inspirerat många av de som tagit sig an FIRE och de första inlägget skrev han redan 2013. Just detta avsnitt av Tim Ferriss podcast rekommenderas även av Scott Rieckens som skapat dokumentären Playing With Fire (som vi rekommenderar längre ned i artikeln).

Tim Ferriss intervju med Howard Marks (2020)

För den ekonomiintresserade läsaren kan vi rekommendera avsnittet med Howard Marks. Marks är fondförvaltare och författare och Warren Buffett lär ha sagt att Howard Marks nyhetsbrev är det första han läser när det kommer ut. I Tim Ferriss intervju pratar de om makroekonomi, amerikanska dollarn och ekonomiska cykler, bland annat.

Tim Ferriss intervju med Ryan Holiday (2020)

Ett populärt tema i FIRE-rörelsen är stoicism. När Tim intervjuar Ryan Holiday talar de om hur man kan använda de gamla stoikernas filosofi för att uppnå såväl mer produktivitet som ett lyckligare liv.

Fler tips och idéer om poddar hittar du på vår sida för poddtips.

Andra poddar vi också lyssnar på i sommar

ChooseFI och Rebel Entrepreneur följer vi slaviskt och kommer att lyssna på varje gång ett nytt avsnitt kommer ut.

The Side Hustle Show lyssnar vi också på en hel del för att få inspiration till vilka extrajobb man kan starta för att dra in lite extra inkomst!

Dokumentär om FIRE

Dokumentären Playing With FIRE kom ut i slutet av förra året och ger en väldigt bra introduktion till koncept som FIRE, Geographical Arbitrage. I dokumentären följer man Scott & Taylor som börjar sin resa från konsumtionsdrivna Californiabor till ekonomiskt oberoende. Under resans gång får man träffa kända namn från FIRE-rörelsen som Pete från Mr Money Mustasch, Brandon från Mad Fientist, och Vicki Robin som skrivit Your Money or Your Life.

Scott Rieckens har även skrivit en bok med samma namn (Playing With Fire), vilket vi kan rekommendera för den som hellre läser böcker.

Glad sommar!

Har ni fler tips på vad ni läser eller lyssnar på i sommar? Lämna gärna en kommentar nedan! Varma sommarhälsningar från oss på FIRE Sverige!

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg