Spendera mindre på träning och hälsa – eller?

Hur gör vi för att hålla kostnaderna nere för hälsovård och träning?

En av utmaningarna med att vara på resan mot FIRE är att vi ständigt vill optimera och spendera mindre. En av de kategorierna där det finns möjligheter att spendera mindre är hälsovård och träning.

Behöver du gymkortet?

Den första punkten att kolla på under hälsovård och träning är gymkortet. Många svenskar har gymkort oavsett om de används eller inte. Allt eftersom svenska arbetare har fått ökade friskvårdsbidrag från sina arbetsgivare har priset för gymkorten, inte minst i storstäderna, också ökat i minst samma takt. Den första frågan att ställa sig, ”behöver jag verkligen mitt gymkort?”, är därför ganska självklar att ta upp. Svaret är dock allt annat än självklart.

Gymkortet som ritual

Det är särskilt viktigt att notera att ett ”gymkort” kan betyda helt olika saker för två personer. Till exempel använder min sambo sitt gymkort för att gå på träningspass i grupp, med en ledare. Hon får då allt ifrån accountability (att de räknar med att hon dyker upp på passet hon anmält sig till) till gemenskap i gruppen. För min del innebär gymkortet fri tillgång till maskiner, vikter och bastu, eftersom min rutin brukar innebära en blandning av löpband och roddmaskin, sedan hantlar och skivstänger, och sist avslutas med bastubesök. Vad vi får ut av gymkortet är därför helt olika saker och vi bör självklart ha detta i åtanke när vi diskuterar gymkort.

Personligen tillhör jag gruppen med personer som inte har tillräcklig disciplin att komma iväg till träningen om jag inte har gymkortet. Min BRF har till och med ett litet gym som egentligen skulle räcka gott och väl för mina behov. Vetskapen om att jag har ett gymkort, tillsammans med ritualen att gå till gymmet efter jobbet vissa dagar, har gjort träningen till rutin för mig. Är du som jag och har svårt att komma iväg och träna utan gymkortet blir frågan istället ”träna eller inte träna”, och där är det självklara svaret att träna!

Med det sagt finns det ändå vissa beslut att fatta kring gymkortet. Om jag verkligen behöver ett gymkort, behöver det vara på just det här gymmet? Bor man på en mindre ort kanske det bara finns ett eller två gym, men i storstäderna finns det ju gym på varannat gatuhörn. Är det verkligen rimligt att betala över 7400 kr per år för att träna på valfri Sats i Stockholm, eller kan jag träna på ett specifikt Friskis och Svettis-gym för 3800 kr per år (cirka halva priset) och uppnå samma resultat (eller kanske kan du hitta ett lokalt gym som inte är en kedja och stötta lokalnäringen)?

Andra alternativ

Är du en av alla de personer som har ett gymkort som inte används (var ärlig med dig själv) kan det istället vara läge att fundera på andra sätt att hålla dig frisk. Har du ett gymkort som du inte använder, börja använd det eller säg upp det!

Kan du kanske börja med någon ny sport? För vissa hjälper det att ha ett definierat regelverk (som regler för en sport) eller att man ska hållas ansvarig och dyka upp på träningspassen (likt min sambos gruppträning ovan). Dessutom kan lagsporter bidra med ökad gemenskap, vilket i sin tur kan öka motivationen.

Är man inte intresserad av att börja med en ny sport finns det andra alternativ. Ett sådant skulle kunna vara att (åtminstone en del av året) gå på utegym. Flera kommuner (och ibland BRF:er) har börjat satsa på att ha utegym tillgängliga där man ofta kan få till ett ganska bra träningspass helt gratis. Ett annat exempel är kroppsviktsövningar som t.ex. situps, burpees, armhävningar, och så vidare. Dessa övningar kräver ingen utrustning och kan för det mesta göras i hemmet.

Tycker man om att vara utomhus kan cykel- eller löprundor vara ett bra sätt att komma ut och hålla igång. Finns det något bra elljusspår där du bor kan du promenera, jogga eller cykla i spåret och då bestämmer du själv både distans och hastighet. Det finns såklart fler alternativ än dessa, och egentligen är det bara fantasin som sätter stopp!

Annan hälsovård

Det finns såklart andra saker än gymkortet som har med hälsa och friskvård att göra. I vissa fall är det definitivt värt att spendera pengar på det (det är ju vår hälsa vi talar om!) och i andra fall kan man försöka hitta substitut som är billigare eller helt gratis.

En sådan hälsovårdsutgift som jag har är årliga hälsokontroller. Eftersom jag tycker att min hälsa är oerhört viktig och har lagt ett stort fokus på att optimera hälsan (träning, sömn, kost, och så vidare) vill jag också ha ett sätt att mäta detta. Dessutom har jag flera ärftliga problem i familjen, så det är bra att hålla koll på dessa också. Mina årliga hälsokontroller går ut på att jag tar ett antal blodprover och får se mina värden för allt möjligt som t.ex. kolesterol till njur- och leverfunktioner. Hälsokontrollen kostar någonstans runt 1500 kr per år (använder tjänsten svenskprovtagning.se och får några procent cashback från Refunder). Ett sätt att spara på detta skulle kunna vara att minska frekvensen, eller att ta billigare (enklare) prover med färre mätpunkter. Personligen tycker jag att det helt klart är värt det, och det är ingenting jag planerar att sluta göra den närmsta tiden.

Hur mycket lägger jag på träning och hälsovård?

Hittills i år (december 2020) har jag betalat cirka 10800 kronor för det som jag kategoriserar som ”Hälsa och Friskvård” i excelfilen där jag följer mina utgifter. Det kanske låter mycket, särskilt med tanke på att Covid-19 har stoppat eller begränsat de flesta aktiviteterna. Min personliga årsbudget för ”Hälsa och Friskvård” är max 12000kr (1000kr/månad), men då inkluderar jag saker som tandläkarbesök i det.

Jag har under året spenderat cirka 1000 kronor på lopp som helt eller delvis ställdes om/in (Blodomloppet, Toughest OCR). Jag behövde uppgradera lite träningsutrustning i början av året – en av få saker jag inte försöker köpa second hand. Jag har även haft ett aktivt medlemskap i en klätterklubb (cirka 5000kr/år), trots att jag inte har kunnat klättra under pandemin. Istället har jag haft ett gymkort (3600 kr/år) som jag kunnat gå till under pandemin. Därför har jag i princip haft dubbla träningskostnader under 2020, och jag ville inte avsluta klätterkortet eftersom jag ville stötta klätterklubben i dessa pandemitider (de behöver nog allt stöd de kan få). Jag har även gått till tandläkaren i år, fått lite tandsten rensat och gjort en omfattande hälsokontroll via svenskprovtagning.se.

Summerar man alla utgifterna kan det som sagt låta som mycket (nästan 10% av min totala budget!?), men min filosofi är att kroppen ska vara med mig hela livet. Därför är det av yttersta prioritet att ta hand om den. Dessutom kommer jag att få tillbaka 5000kr av detta via friskvårdsbidraget.

Slutsats

  • Om du har en anställning men inte har friskvårdsbidrag är det definitivt någonting att ta upp med din närmaste chef. Friskvårdsbidraget är avdragsgillt för företaget, så det sparar stora summor för den som faktiskt nyttjar det.
  • Har du ett friskvårdsbidrag från jobbet som du inte använder? Se till att börja använda det omgående!
  • Det finns många olika typer av träning och annan hälsovård, och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.
  • Kom ihåg att oavsett vilken träningsform du funderar på är den bästa träningen den som faktiskt blir av!

Vilken är din favoritaktivitet för att hålla dig i form? Hur mycket lägger du på träning och hälsa varje år?

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg