Intervju med Miljonär innan 30

Intervju med Miljonär innan 30

Med sina 23 000 följare på Twitter och en av de största FIRE-bloggarna i Sverige har Miljonär innan 30 blivit en av de största svenska profilerna inom FIRE. Han har bloggat om FIRE, privatekonomi och investeringar sedan 2006 och gick i tidig pension år 2017. Hur tog han sig dit och hur ser livet som förtidspensionerad ut? Vilka lärdomar vill Miljonär innan 30 skicka med till den som är ny till FIRE? Häng med när vi får en inblick i livet hos en av de mest framgångsrika svenska FIRE-profilerna!

Tiden innan FIRE

Bloggaren Miljonär innan 30 har varit intresserad av pengar och sparande hela livet. De första fonderna köptes redan tidigt i tonåren och en stor del av lönen har sparats sedan första dagen på jobbet. Efter studierna gjordes nämligen inga större livsstilsförändringar och därför har sparkvoten varit hög sedan start. Trots den höga sparkvoten fanns dock inte en tanke på att kunna gå i tidig pension, inte än i alla fall.

Planen med sparandet var att bygga upp en ekonomisk trygghet men efter bara ett par år började Miljonär innan 30 leka med tanken om att på sikt kunna leva på portföljens avkastning, istället för att återinvestera den. Året var 2006 och det fanns inte lika många resurser på nätet att läsa om FIRE som det finns idag. ”Man kan nog säga att jag hittade FIRE innan jag visste om att det fanns” säger han. Ungefär i samma veva startade han också bloggen och då föddes pseudonymen Miljonär innan 30.

Beslutet att blogga under pseudonym var ingen självklarhet när bloggen skulle starta. Naturligtvis fanns det fördelar med båda sidor, men tillslut landade det i att blogga under pseudonym för att kunna vara ”helt öppen med hur mycket jag sparade varje månad, vilken lön jag hade, vilken strategi jag skulle ha på nästa lönesamtal”. Att röja identiteten efter att han nått ekonomisk frihet var också något han funderade på, men även här vägde anonymitetens fördelar tyngre. Att hålla en låg profil offentligt är dessutom något som både Miljonär innan 30 och hans fru (som kommer att refereras till som ”Fru MI30”) uppskattar.

Resan mot ekonomisk frihet

Redan med första lönen 2005 började sparandet ta fart. Ingångslönen 2005 var enligt Miljonär innan 30 ”rätt låg”, men med utgifter på under 8 000 kronor per månad var det lätt att spara trots den låga lönen. Att länge leva på låga omkostnader skulle senare visa sig vara en av de avgörande faktorerna för den korta karriären som förvärvsarbetare.

När börsen kraschade under finanskrisen 2008 var det inte lika roligt att sätta in sparpengarna på börsen. ”Det är klart att det ibland kändes lite trist att stoppa in nya pengar varje månad utan att portföljen rörde sig uppåt på över ett år” säger Miljonär innan 30 när jag frågar om hur det var att investera under finanskrisen. Som tur är hade kapitalet inte hunnit bli så stort och tack vare regelbundna insättningar avslutades året med ungefär samma summa på börsen som året tidigare. Insättningarna hade alltså kompenserat för börsraset på närmre -50%. När börsen tillslut vände nådde han snart sin första miljon – ytterligare ett kvitto på att sparandet fungerar.

Miljonär innan 30 träffade sin fru ganska tidigt under resans gång. Hon var sparsam sedan innan och hade ett eget månadssparande när de träffades. Att det skulle vara möjligt att sluta arbeta i 40-årsålderna hade hon däremot inte en aning om. Paret pratade om sin gemensamma ekonomi och gjorde räkneövningar för att se hur effekten av ränta-på-ränta kunde påverka deras sparande. Med tiden började även Fru MI30s intresse för FIRE att växa.

Att hitta en partner som är öppen för FIRE som koncept är ingen självklarhet. För Miljonär innan 30 var det tacksamt att hans partner redan var sparsam och hade lätt att ta till sig koncepten kring ränta-på-ränta och nyttan av ett sparande. För den som inte är lika lyckligt lottad föreslår Miljonär innan 30 att ”kan man bara förklara matematiken bakom det hela så tror jag möjligheterna är stora att förklara vitsen med att spara en stor del av lönen. Det behöver inte betyda att alla ska sluta jobba vid 40, men kan man få ens partner att vara med på grunderna med att leva lite billigare och spara lite mer så är mycket vunnet”.

Under de sista åren som yrkesverksam, 2013 – 2017, hade Miljonär innan 30s lön ökat till över 40 000 kronor per månad. Sparkvoten hade tack vare detta i kombination med sparsamt leverne blivit närmre 75% och tillsammans med några lyckosamma börsår blev sista arbetsdagen 2017. Totalt tog FIRE-resan cirka 13 år från den första lönen till sista dagen som förvärvsarbetare. Fru MI30 arbetar fortfarande, men har den senaste tiden börjat gå ned i arbetstid.

Livet som förtidspensionär

Att fylla dagarna har Miljonär innan 30 inte haft några problem med sedan han slutade förvärvsarbeta. Den största skillnaden är att han ”låter saker ta mer tid”. Han förklarar att han nu har tid att åka till andra sidan stan för ett gympass med en vän. Tidigare hade det varit svårt att koordinera eftersom tiden inte fanns för mer än kanske en timme, medan idag kan träningen få ta uppemot tre timmar inklusive restid. Samma sak gäller luncher och andra aktiviteter – eftersom han har färre tider att passa är det lättare att ta en tvåtimmarslunch med en vän man inte träffat på länge.

Miljonär innan 30s status som ekonomiskt fri innebär inte heller att han bara ligger framför TV:n eller spelar golf hela dagarna. Dels arbetar han aktivt med bloggen där han producerar mellan två och fyra inlägg i veckan, dels har han hunnit skriva två böcker sedan han slutade förvärvsarbeta. Utöver detta jobbar han i mindre omfattning i sitt eget bolag. När han träffar nya människor och ska presentera sig brukar det därför inte vara något problem att säga att han har eget företag och på så sätt slippa förklara att han slutat arbeta innan 40-årsdagen.

Att sluta arbeta bara för att ”ha mer tid” är ingenting som Miljonär innan 30 lägger särskilt mycket vikt vid. Han anser exempelvis att marginalnyttan av fritid ”går ned ju mer tid man får”. Däremot tycker han att känslan ”att helt själv kunna bestämma vad man ska göra på dagarna” är helt fantastisk.

Hur investerar Miljonär innan 30?

Idag har Miljonär innan 30 och Fru MI30 gemensam ekonomi. Den gemensamma portföljen består till 55% av utdelningsaktier med fokus på Sverige och resten indexfonder med fokus utanför Sverige. Miljonär innan 30 förklarar att fördelningens syfte är ”att ha utdelningarna från aktierna som en bas och sedan kunna vara lite mer flexibel med försäljning av fonderna”. Portföljens totala värde uppgick vid slutet av 2020 till knappt 11 miljoner kronor. Att helt sluta få in andra inkomster och endast följa 4%-regeln skulle således innebära uttag om cirka 440 000 kronor per år, eller drygt 36 000 kronor per månad. 

Det är dock ingenting paret planerar riktigt än. Hittills har de faktiskt inte behövt ta ut någonting alls ur portföljen sedan Miljonär innan 30 slutade arbeta. Dels har Miljonär innan 30 haft sidoinkomster sedan förvärvsarbetet slutade, dels har Fru MI30 fortsatt arbeta. De räknar inte heller med att behöva ta ut 4% av portföljens värde förrän kanske någon gång efter efter 2022.

Lärdomar från tiden efter ekonomisk frihet

Om Miljonär innan 30 fick möjligheten att börja om sin resa mot ekonomisk frihet med den kunskap han har idag skulle han kanske gjort några saker annorlunda. Han berättar att det skulle varit både roligare och mer motiverande om han börjat med utdelningsstrategin tidigare. Hans bästa tips till någon som är ny på resan mot ekonomisk frihet är att göra FIRE till en hobby.

Det bästa med resan mot ekonomisk frihet är nämligen att privatekonomin blir en rolig hobby som följer med under många år. Det bästa med att ha FIRE som hobby är att det inte går att misslyckas – även om man misslyckas så vinner man. Miljonär innan 30 förklarar: ”jag tror att det är svårt att planera exakt om man ska sluta jobba år 2035 eller 2042 för någon som nyss börjat spara. Men det kapital som sparats ihop och den kunskap du bygger upp kommer med absolut största sannolikhet till användning på något sätt”.

Resan mot ekonomisk frihet brukar man säga står på tre ben. För att snabbare nå sitt mål kan man höja sparkvoten genom att antingen spendera mindre eller tjäna mer. Utöver det kan man öka avkastningen genom att bli bättre på att investera. För Miljonär innan 30 var det framförallt spendera mindre som var den stora framgångsfaktorn. De låga omkostnaderna (under 10 000 kronor per månad i snitt) skapade goda förutsättningar för kapitalet att växa genom investeringar.

Var finns Miljonär innan 30?

Miljonär innan 30 är som tidigare nämnt fortfarande väldigt aktiv på sin blogg och publicerar mellan två och fyra inlägg per vecka. Bloggen flyttade 2018 till TradeVenue som han beskriver som ”en social mötesplats där noterade bolag kan möta en ekonomiintresserad publik”.

Andra bloggar är också något som intresserar Miljonär innan 30. Till exempel är han en daglig besökare till Micke Larssons blogg Sparo som imponerande nog publicerar ett nytt inlägg varje dag. Miljonär innan 30 är också mycket aktiv på Twitter under användarnamnet @Miljonarinnan30. Med sina cirka 23 000 följare är han en av de större profilerna inom den del av Twitter som kallas ”finanstwitter”.

Efter att ha lämnat arbetslivet bakom sig har Miljonär innan 30 skrivit två böcker.

I boken ”Miljonär innan 30 och pensionär innan 40” beskriver han sin resa och går igenom smarta, och i vissa fall extrema, spartips som kan hjälpa läsaren på sin resa mot ekonomisk frihet.

Boken ”Ekonomisk frihet” handlar också om sparsamhet och resan till frihet, och här får läsaren också ta del av intervjuer med kända sparprofiler som bland andra Per H. Börjesson från Spiltan, Sandra ”Framtidsfeministen” Bourbon, och Günther Mårder (VD på Företagarna, fd sparekonom på Nordnet).

Båda böcker finns hos bokhandlare som t.ex. Adlibris eller Bokus, men för den som vill ha sina exemplar signerade kan man köpa dem via Sterners Förlags hemsida.

Boken Miljonär innan 30 och pensionär innan 40
Miljonär innan 30 och Pensionär innan 40

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg