Vecka 1: Grunderna bakom FIRE

Välkommen till FIRE-utmaningen 2021!

Den här veckans uppdrag är att bekanta sig med grunderna bakom FIRE-rörelsen. Syftet är att förstå vad FIRE är, hur det kan hjälpa vår privatekonomi och hur FIRE kan tillämpas på andra områden i livet.

Vi utgår från att du har bokat upp en timme den här veckan för att arbeta med uppdraget. Kom tillbaka till det här inlägget när det är dags. Uppdragets innehåll finner du nedan.

Har du missat att anmäla dig till FIRE-utmaningen? Anmäl dig genom att fylla i formuläret så får du uppdragen direkt till din inkorg varje vecka:

Instruktioner för FIRE-utmaningen

  1. Boka upp en timme i veckan under hela 2021.
  2. Varje vecka kommer ett nytt uppdrag till din e-postadress.
  3. Genomför uppdraget i din egen takt, när det passar dig.
  4. Dela dina erfarenheter på firesverige.se/utmaning.

Veckans uppdrag

Veckans uppdrag är indelat i tre olika kategorier: ljud, text och bild. Här nedan har vi samlat några olika podcastavsnitt, blogginlägg och andra medier som vi anser ger en bra introduktion till FIRE-rörelsen.

Välj en eller två (eller fler) av länkarna att läsa, titta eller lyssa på. Se till att ha papper och penna när till hands så att du kan anteckna om du kommer på några idéer under tiden.

Kategori 1: Podcasts

Tycker du mest om att lyssna på innehåll har vi tre olika poddavsnitt att rekommendera, som på ett bra sätt går igenom grundprinciperna bakom FIRE.

Choose FI #21 - "The Pillars of FI"

Häng med när Brad & Jonathan diskuterar vad FI är och hur man kan nå dit. Poddavsnitt från 2017. Speltid cirka 60 minuter.

Choose FI #38 - "The Why of FI"​

I det här avsnittet hjälper Brad & Jonathan oss fundera på varför vi egentligen vill bli ekonomiskt oberoende? Poddavsnitt från 2017. Speltid cirka 35 minuter.

Tim Ferriss #221 - "Mr. Money Mustache"​

Detta avsnitt är lite längre än den timmen du bokat upp, men det rekommenderas ändå varmt. Det var denna intervju som fick Scott Rieckens (författare: Playing With FIRE) att ändra riktning i sitt liv. Poddavsnitt från 2017. Speltid cirka 1 timme 40 minuter.

Kategori 2: Blogginlägg

Föredrar du att läsa ditt innehåll har vi här valt ut tre ikoniska blogginlägg från kanske av de största FIRE-bloggarna.

Mr. Money Mustache - "Happiness is the Only Logical Pursuit"

I detta ikoniska blogginlägg redogör Pete Adeney (aka ”Mr. Money Mustache”) för varför lycka är det mest logiska att eftersträva i livet och att pengar är bara ett steg på vägen. Blogginlägg från 2016.

Mad Fientist - "How to Optimize Your Journey to Financial Independence"

Ännu ett av de mest ikoniska blogginläggen i FIRE-sfären. I detta inlägg går Brandon Ganch (aka ”Mad Fientist”) igenom optimering i alla dess former. Du kan dock hoppa över skattedelen som är anpassad efter amerikanska skatteregler. Blogginlägg från 2017.

JL Collins - "Why You Need FU Money"

I det här uppmärksammade blogginlägget går JL Collins igenom varför alla behöver ”FU Money” (fuck off-kapital), oavsett om man är intresserad av ekonomisk frihet och FIRE eller bara vill ha en bättre privatekonomi. Blogginlägg från 2011.

Bonustips: kolla in det här Youtube-klippet där JL Collins gör en tolkning av en scen från filmen ”The Gambler” (läs mer om det här):

Kategori 3: Dokumentärer

Vill du hellre titta på en dokumentär har vi tre dokumentärer att rekommendera.

Playing with FIRE

I den här dokumentären får vi följa Scott Rieckens och hans familj när de gör en helomvändning. De går från att ha levt ett ganska slösaktigt liv på amerikanska västkusten till att sträva efter ett lugnare liv och ekonomisk frihet. Scott har även skrivit en bok med samma namn som går in lite djupare på deras resa. Speltid cirka 1tim 15min.

Minimalism

Den här dokumentären handlar inte uttryckligen om FIRE, men många av koncepten inom FIRE går att återfinna inom minimalism. Vi får följa Ryan och Joshua i deras omställning från att ha varit karriärsfokuserade och slösaktiga till ett lugnare och mer medvetet liv med minimalism. Speltid cirka 1tim 15min.

The Minimalists: Less is Now

Den 2021-01-01 släpptes denna uppföljare till dokumentären ”Minimalism” ovan. Cirka 55 minuter. Finns endast på Netflix.

Vad valde du?

Vilka av länkarna valde du att utforska? Vad tyckte du? Dela med dig av dina erfarenheter!

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg