Vecka 11: Gör en önskelista!

Vecka 11: Gör en önskelista

Den här veckan ska vi sätta i system att minska våra spontanköp och istället använda oss av en önskelista.

Vi utgår från att du har bokat upp en timme den här veckan för att arbeta med uppdraget. Kom tillbaka till det här inlägget när det är dags. Uppdragets innehåll finner du nedan.

Har du missat att anmäla dig till FIRE-utmaningen? Anmäl dig genom att fylla i formuläret så får du uppdragen direkt till din inkorg varje vecka:

Instruktioner för FIRE-utmaningen

  1. Boka upp en timme i veckan under hela 2021.
  2. Varje vecka kommer ett nytt uppdrag till din e-postadress.
  3. Genomför uppdraget i din egen takt, när det passar dig.
  4. Dela dina erfarenheter på firesverige.se/utmaning.

Veckans uppdrag

Som ett steg i FIRE-resan vill vi som bekant spara mer, delvis genom att spendera mindre. Ett vanligt förekommande problem är att spontanshopping – framförallt nu när shoppingen till stor del har flyttat till nätet. En av anledningarna till varför det här beteendet känns så belönande är att man inte känner av utgiften på samma sätt när man handlar på nätet.

Den här veckan ska vi införa ett system för att hjälpa oss bara spendera pengar på det vi verkligen vill ha, men undvika att köpa de där prylarna som för stunden kändes kul att ha.

Önskelistan

Lösningen är ganska enkel, men fungerar väldigt bra för många som har provat. Varje gång vi ska genomföra ett köp eller kommer på en sak, pryl eller grej vi vill ha skriver vi upp den på en lista. Listan kan vara fysisk eller digital, det är upp till dig, men det viktiga här är att vi skriver upp prylen och vilket datum vi kom på att vi ville ha den. När vi skrivit upp prylen går vi vidare med vår dag.

Tanken är sedan att vi ska följa upp på listan efter en förutbestämd tidsperiod, i många exempel används 72 timmar (tre dagar). Efter tre dagar har begäret för vissa prylar på listan släppt och vi kan tänka mer rationellt om våra inköp. De saker som fortfarande känns viktiga eller relevanta kan vi då köpa utan att må dåligt, eftersom vi ju har tänkt igenom vårt köp ordentligt.

Bonus #1

Förutom att systemet med önskelistan låter oss planera vår prylinköp och tänka mer rationellt kring de saker vi tar in i hemmet finns två dolda bonusar med listan. Bonus nummer ett är att vi ofta helt glömmer bort att följa upp på en punkt efter tre dagar och glömmer därför att vi ville ha den där prylen över huvud taget. Hur viktig var den då egentligen?

Bonus #2

Den andra bonusen som kan komma av att använda det här systemet är att man efter tre dagar, om man fortfarande vill ha prylen, sannolikt har lättare att göra ett bättre köp. När man gör spontanköp kollar man t.ex. sällan på prisjämförelsesidor som Prisjakt eller Pricerunner, dessutom vill man vid spontanköp helst ha prylen levererad omedelbart. När man har väntat några dagar kan man både göra bättre research vad gäller pris och villkor, men såklart också vara mer villig t.ex. att ta ett billigare fraktalternativ eftersom det hela inte upplevs som lika brådskande.

Sammanfattning

Steg 1: Innan du gör ett spontanköp av en pryl du kommit på att du vill ha, skriv upp prylen på en lista och notera vilket datum du kom på att du ville ha prylen.

Steg 2: Efter 3-5 dagar, utvärdera huruvida du fortfarande vill ha den här prylen. Om ja, gör ordentlig research och gör sedan ett genomtänkt inköp.

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg