Vecka 12: Öka ditt månadssparande!

Vecka 12: Öka ditt månadssparande!

Den här veckan är uppdraget att öka ditt månadssparande. Förhoppningsvis har du redan ett månadssparande, oavsett om du sparar i aktier och fonder eller om sparandet fortfarande går till att bygga en buffert på sparkontot.

Vecka 3: Starta ett månadssparande

Vecka 8: Vad är en indexfond?

Veckans uppdrag är en övning i ”alla bäckar små”. Vi kommer nämligen återkomma till samma uppdrag flera gånger under året, med syfte att öka vårt sparande successivt.

Om du har ett automatiserat månadssparande så vet du också vilken sparkvot du ligger på (sparandet delat med inkomst). Den här veckan ska vi öka sparkvoten med 1%. Du får såklart öka den mer än så om du vill, men det är viktigt att vara realistisk och skapa ihållande förändring.

Vi utgår från att du har bokat upp en timme den här veckan för att arbeta med uppdraget. Kom tillbaka till det här inlägget när det är dags. Uppdragets innehåll finner du nedan.

Har du missat att anmäla dig till FIRE-utmaningen? Anmäl dig genom att fylla i formuläret så får du uppdragen direkt till din inkorg varje vecka:

Instruktioner för FIRE-utmaningen

  1. Boka upp en timme i veckan under hela 2021.
  2. Varje vecka kommer ett nytt uppdrag till din e-postadress.
  3. Genomför uppdraget i din egen takt, när det passar dig.
  4. Dela dina erfarenheter på firesverige.se/utmaning.

Öka sparkvoten med 1%

Det kan kännas lite töntigt att bara höja sparkvoten med 1%. Det rör sig ju bara om några hundralappar per månad, det kommer väl inte göra någon rik? Den som sparar 2 600 kronor per månad kommer att (utan att någonsin höja summan som sparas) på sikt kunna få någonstans i runda slängar 1 350 000 kronor på 20 år. Ökar man sparandet en gång, med bara 260 kronor per månad, blir det mer än 100 000 kronor till över samma sparperiod. Tänk vad som kan hända om man regelbundet höjer sitt sparande?

Klicka på bilden för att göra din egen kalkyl

Högre sparkvot = snabbare frihet

Vi kan anta att den genomsnittlige läsaren tjänar cirka 34 000 kronor per månad före skatt (svenskt genomsnitt enligt SCB). Den personen får då cirka 26 000 kronor per månad efter skatt. För att öka sin sparkvot med 1% ska de alltså höja sitt månadssparande med antingen 340 kronor (1% av bruttolönen) eller 260 kronor (1% av nettolönen).

Att minska sina levnadskostnader med några hundralappar per månad kommer knappast att märkas på vad man har råd med i vardagen. Men genomför man den här höjningen några gånger per år (vi kommer att sikta på 3-4 tillfällen under utmaningen) kommer man snabbt upp i spartakt. Anta att man sparade 10% av sin månadslön (en väldigt bra sparkvot för gemene man) innan utmaningen, så kan man efter utmaningen ha en sparkvot mellan 13-15% istället. Det blir en enorm skillnad eftersom pengarna förräntas snabbare, och sparandet växer i takt med löneökningar och annat. Året därpå kanske man når 20% sparkvot, och så vidare.

Skillnaden mellan att spara 10% av sin lön och att spara 15% av sin lön för den genomsnittlige svensken som tjänar 26 000 kronor efter skatt är häpnadsväckande:

Klicka på bilden för att göra din egen kalkyl!

Nästan 700 000 kronor skillnad över 20 års tid, genom att spara 15% av sin lön istället för 10%. Här är det värt att notera igen att det finns fler faktorer som kommer att öka siffran på sista raden under resans gång:

  • Löneökningar bidrar till högre sparande eftersom sparkvoten är en funktion av inkomst
  • Sparkvoten är helt oförändrad på 20 år i exemplet ovan
  • I exemplet sparar vi i 20 år, men för många kommer sparandet att vara relevant i 30, 40, 50 eller ännu fler år.

 

Vad tror du händer med samma kalkyl om du ökar spartiden till 40 år istället för 20? Dubblas beloppet på sista raden?

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg