Vecka 13: Utforska ränta-på-ränta-effekten

Vecka 13: Utforska ränta-på-ränta-effekten

Den här veckans uppdrag är att närmre bekanta sig med den omtalade ränta-på-ränta-effekten. Den som varit intresserad av sparande och investeringar en längre tid är säkert ganska bekant med begreppet. För dig som är nyare till sparande kommer förhoppningsvis detta att motivera dig till att spara ännu mer.

Vi utgår från att du har bokat upp en timme den här veckan för att arbeta med uppdraget. Kom tillbaka till det här inlägget när det är dags. Uppdragets innehåll finner du nedan.

Har du missat att anmäla dig till FIRE-utmaningen? Anmäl dig genom att fylla i formuläret så får du uppdragen direkt till din inkorg varje vecka:

Instruktioner för FIRE-utmaningen

  1. Boka upp en timme i veckan under hela 2021.
  2. Varje vecka kommer ett nytt uppdrag till din e-postadress.
  3. Genomför uppdraget i din egen takt, när det passar dig.
  4. Dela dina erfarenheter på firesverige.se/utmaning.

Vad är ränta-på-ränta-effekten?

När du investerar dina pengar får du någon form av avkastning. Avkastningen förväntar du dig oavsett om du sparar på bankkonto, investerar i räntefonder, aktiefonder, enskilda aktier eller någon annan form av investering. Vilken typ av avkastning du får kan skilja sig: du kanske får ränta, utdelning eller hoppas på prisuppgång i det du köpt. Kanske får du en kombination av flera olika typer av avkastning. Oavsett vilken typ av avkastning du får kan du sedan välja om avkastningen ska återinvesteras eller om du vill ta ut och använda avkastningen.

Exempel: tänk dig att du köper 21 aktier i Kalles Fastighetsbolag AB. Aktierna kostar 100 kronor styck och lämnar en utdelning om 5 kronor per år. Efter första året har aktien stigit till 105 kronor i värde och du har dessutom fått 5 kronor per aktie i utdelning. Du har alltså fått 10% avkastning, varav 5% i utdelning (pengar på ditt konto) och 5% i prisökning (som ännu inte realiserats eftersom du inte sålt aktien). Du kan nu välja att återinvestera utdelningen (5 kr x 21 aktier = 105 kronor) i en ny aktie. Du kan också välja att inte återinvestera utdelningen, utan istället ta ut dina 105 kronor och spendera dem.

Det sägs att Albert Einstein ska ha sagt att ”Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk. Han som förstår [effekten], tjänar [ränta-på-ränta]; han som inte förstår den, betalar det”. Huruvida det stämmer att Einstein har sagt det eller inte spelar mindre roll. Citatets mening är det väsentliga.

Linjär eller återinvesterad avkastning

Det är viktigt att skilja på linjär (eller ”rak”) avkastning och exponentiell (återinvesterad) avkastning. Säg att du i exemplet ovan fortsätter att äga dina 21 aktier i Kalles Fastighetsbolag AB i all framtid. Utan att krångla till det med höjda utdelningar, splittar och annat så kan vi då anta att du får 105 kronor per år. Om du tar ut dina 105 kronor för att leva på kommer du att få en linjär eller rak utveckling på din utdelning. Din avkastning sätts inte i arbete och genererar ingen högre framtida avkastning.

Ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk. Han som förstår den, tjänar det; han som inte förstår den, betalar det.

Ränta-på-ränta-effekten uppstår när du återinvesterar din utdelning så att du får avkastning (räntapå din tidigare avkastning (ränta). I exemplet ovan skulle du kunna köpt 1 ny aktie för första årets utdelningar och då fått 22 utdelningar året därpå istället för 21. Året därpå köper du ytterligare fler aktier och så vidare. I början kan det tyckas långsamt, men fortsätter man att återinvestera avkastningen skapar man snart en exponentiell tillväxtkurva på sitt kapital.

Återinvesterad avkastning skapar en exponentiell tillväxt, inte en linjär.

Några ord om utdelning

En fördel med många av dagens ränte- och aktiefonder är att de automatiskt återinvesterar avkastningen åt oss. Det är mycket ovanligt med fonder som lämnar utdelning idag, utan de flesta återinvesterar avkastningen i fonden och ökar dina fondandelars värde med motsvarande belopp. Anledningen till detta är främst pga administration och skatteregler, men det är oerhört tacksamt eftersom vi inte behöver fundera på att återinvestera vår avkastning om vi huvudsakligen investerar i t.ex. indexfonder. För den som investerar i enskilda aktier, obligationer och andra placeringar som lämnar utdelning finns såklart en viss administration kring att återinvestera avkastningen.

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg