Vecka 9: Ta hand om din hälsa

Ta hand om din hälsa

För den som planerar att nå ekonomisk frihet och eventuellt sluta lönearbeta tidigt finns det en aspekt som ofta missas. Många tänker att FIRE handlar om privatekonomi (spendera mindre, tjäna mer, investera mellanskillnaden), och inget annat. Den här veckan ska vi prata om varför hälsan är en så oerhört viktig aspekt av FIRE.

Vi utgår från att du har bokat upp en timme någon gång den här veckan för att arbeta med uppdraget. Kom tillbaka till det här inlägget när det är dags. Uppdragets innehåll finner du nedan.

Instruktioner för FIRE-utmaningen

  1. Boka upp en timme i veckan under hela 2021.
  2. Varje vecka kommer ett nytt uppdrag till din e-postadress.
  3. Genomför uppdraget i din egen takt, när det passar dig.
  4. Dela dina erfarenheter på firesverige.se/utmaning.

Veckans uppdrag

För den som är långsiktig och eftersträvar FIRE är det viktigt att ha hälsan i behåll när man börjar närma sig sitt FIRE-datum. Det finns dessutom rent ekonomiska skäl till att prioritera upp hälsan. Den här veckans uppdrag är därför att göra något för din hälsa! Försök att välja något som kommer att ge avkastning flera gånger eller under en längre period. Du kan t.ex:

  • Gå ut och gå en långpromenad i vårsolen, gärna med gott sällskap eller en bra podd i lurarna
  • Köra ett träningspass, oavsett om det är i gymmet eller utomhus

Flera skäl att ta hand om hälsan

Det finns som sagt flera skäl till varför det är viktigt att ta hand om sin hälsa. För oss som strävar efter FIRE kan det dessutom vara ännu viktigare än för andra av några olika anledningar.

#1: Vi lever bättre & längre
Om vi ändå ska spara ihop stora summor pengar som vi sedan kan välja att leva på vill vi väl ha energi och välmående nog att faktiskt leva på pengarna? Tar vi hand om vår kropp och vår hälsa kommer vi att ha mer energi kvar senare i livet för att fortsätta göra de saker vi brinner för och trivs med. Dessutom lever vi längre om vi tagit hand om vår hälsa under resans gång!

#2: Vi blir lyckligare
Det finns en hel del studier som visar att träning och motion faktiskt har ett samband med lycka. Anders Hansen är psykiatriker och en av profilerna som nyligen börjat uppmärksammas i media. Hansen har publicerat flera böcker om hjärnan, hur den fungerar och vilka beteenden vi bör främja. Kortfattat kan man säga att träning och motion har en tydlig effekt på hjärnan och vår lycka, och den här effekten verkar hålla i sig. Den som tränar regelbundet kommer alltså att vara lyckligare överlag än den som inte gör det. Mer om Anders Hansen och hjärnforskning kommer längre ned!

#3: Vi minskar vår belastning på samhället
En av de kanske mest politiskt infekterade frågorna kring FIRE är tanken att man som förtidspensionär slutar bidra med skatteintäkter eftersom man inte längre har en lön. Man kan tycka att det här är ett dåligt argument eftersom vi både betalar skatt på konsumtion (moms) och på våra investeringar genom kapitalskatt, men det brukar ändå dyka upp hos de som är motståndare till FIRE-rörelsen. Ett sätt att minska gapet mellan vår insats till skattekassan och det vi sedan tar ut ur den är genom att ha en bättre hälsa. Den bättrade hälsan vi får genom såväl kost som träning gör att vi över tid är sjuka mindre ofta, behöver mindre sjukvård, medicinering och annat som betalas av våra skattepengar.

#4: Det kan vara billigare i längden
Ett av misstagen många gör när de påbörjar sin FIRE-resa är att de låter ”Spendera mindre”-målet gå ut över mat och träning i alldeles för stor utsträckning. Man slutar äta mångsidig kost för att det är billigare att laga ”dålig” kost i bulk, eller slutar träna för att det är för dyrt. Vad många inte inser är att det kan vara billigare i längden att faktiskt betala för nyttig mat och ett gymkort, om det är det som gör att man håller sig hälsosam idag (mer om den avvägningen kommer längre ned). Genom att minska risken för att man behöver medicinering och andra sjukvårdsinsatser på ålderns höst kan vi både minska belastningen på samhället (se ovan), men även på vår egen plånbok. Framförallt om vi tänker leva vårt liv efter FIRE utomlands där sjukvården inte täcks i samma utsträckning av skattepengar (t.ex. USA). Den som har levt ett hälsosamt liv kommer att spara mer pengar på sjukvård, sjukförsäkringar och annat än den som levt onyttigt och behöver stora sjukvårdsinsatser när de blivit äldre.

Vidare läsning

För den som vill läsa mer och bli inspirerad att ”levla upp” sin hälsa kan vi rekommendera flera källor till inspiration. Vi listar här en samling böcker, dokumentärer och blogginlägg för den som vill lära sig mer:

Anders Hansen – Hjärnstark
Anders Hansen är som sagt psykiatriker och hjärnforskare och i boken Hjärnstark sammanfattar han forskningsläget på ett sätt som gör det begripligt även för den som inte är akademiker. Genom att träna kan man minska stress, öka lycka och må bättre på flera andra sätt också. Boken rekommenderas varmt för den som vill bli inspirerad!

Darin Olien – Superlife
Darin Oliens bok Superlife handlar om kost, träning och allt annat som behövs för att man ska kunna leva ett ”superliv”. Boken är något tyngre att smälta än Hansens bok ovan, men lyfter upp flera intressanta saker om hälsan som vi inte hade någon aning om. Vill man grotta ned sig och verkligen optimera sin hälsa så är den här boken ett mycket bra sätt att komma igång!

Dan Buettner – Blue Zones
Dan Buettner reste runt världen och besökte dessa ”blå zoner” – platser där 100-åringar finns överrepresenterade jämfört med resten av världen. I boken Blue Zones försöker Buettner ta reda på vad det är som gör att 100-åringarna i dessa områden lever så mycket längre än genomsnittliga personer. Finns det några gemensamma faktorer och går de att replikera för oss som läser?

PS. tänk på att det är bättre att låna böcker från biblioteket eller att köpa second hand än att köpa dem nya. Ska ni köpa dem nya, tänk på att man kan få ~3% cashback från Adlibris genom Refunder!

För den som inte gillar att läsa böcker kan vi även rekommendera en dokumentärserie som Darin Olien gjort tillsammans med Zac Efron. Serien ”Down To Earth” finns på Netflix och i seriens 9 delar (45 min per del) reser de till olika platser i världen för att prova på mat, livsstil och andra faktorer inom välbefinnande.

Det sista vi vill skicka med är våra inlägg på firesverige.se om hälsa, kost och träning. Vi har vid några tillfällen tagit upp ämnet och för den som vill läsa mer finns de här:

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg