Vecka 14: Spendera mindre på digitala tjänster

Vecka 14: Strategier för att spendera mindre på digitala tjänster

Den här veckans uppdrag är att undersöka några strategier för att spendera mindre på våra digitala tjänster. Naturligtvis kan du också återanvända vissa av strategierna till andra utgiftsområden.

Många av oss prenumerar idag på flera digitala tjänster som vi tycker att det skulle vara svårt (eller åtminstone tråkigt) att vara utan. Det finns flera strategier vi kan använda för att spendera mindre och kanske framförallt ta tillbaka kontrollen över vilka tjänster vi betalar för och vilka vi faktiskt använder.

Vi utgår från att du har bokat upp en timme den här veckan för att arbeta med uppdraget. Kom tillbaka till det här inlägget när det är dags. Uppdragets innehåll finner du nedan.

Har du missat att anmäla dig till FIRE-utmaningen? Anmäl dig genom att fylla i formuläret så får du uppdragen direkt till din inkorg varje vecka:

Instruktioner för FIRE-utmaningen

  1. Boka upp en timme i veckan under hela 2021.
  2. Varje vecka kommer ett nytt uppdrag till din e-postadress.
  3. Genomför uppdraget i din egen takt, när det passar dig.
  4. Dela dina erfarenheter på firesverige.se/utmaning.

Strategi #1: Dela med vänner/familj

Den första av våra strategier kanske känns självklar och många av er gör säkert redan det här. Eftersom många av dagens tjänster låter oss skapa användarprofiler inne i kontot (för att hålla isär våra algoritmer) kan man med fördel dela ett konto mellan vänner, bekanta och familj. Antingen kan man dela flera stycken på ett konto och swisha för sin andel av utgiften, eller så kan man dela upp det så att kompis A har Netflix och kompis B har HBO. Här vill vi även notera Spotify Family-abonnemang som man kan ha i familjen. Abonnemanget är billigare än 2st Spotify Premium och tillåter upp till 4 eller 5 familjemedlemmar på kontot.

Tjänster som Netflix och Spotify
Det finns flera strategier för att minska på utgifterna associerade med digitala tjänster.

Strategi #2: Ha tjänsterna i intervaller

Många av oss har fastnat i att ha flera digitala tjänster året om. Det är lätt hänt eftersom det hela tiden kommer nytt innehåll och tröskeln för att säga upp en tjänst är ganska hög. En taktik för att minska kostnaden för en tjänst är genom att låta tjänsterna turas om i ditt hushåll. Man skulle kunna säga att man tar en aktiv approach till TV-tittandet, istället för en passiv sådan som man vanligtvis gör.

Eftersom innehållet inte ofta försvinner från en tjänst kan man låta sig bygga upp en ”Att titta på”-lista på den tjänsten som man inte har just nu. När den listan blivit tillräckligt lång stänger man ned Viaplay och aktiverar Netflix-abonnemanget. När man har sett klart sin lista avaktiverar man Netflix och aktiverar istället Disney+ eller HBO. På det här viset går tjänsteutbudet runt och man minskar risken att man sitter framför TV:n och har svårt att bestämma vad man ska se ikväll.

Ett annat sätt att ha tjänsterna i intervallet är att bara hålla sig till en tjänst, men att den inte är igång hela året. Exempelvis skulle man kunna ha Netflix aktivt i tre månader och sedan avaktiverar man det ett tag och fokuserar på att göra annat med sin fritid. Sedan när familjen saknar Netflix-kontot aktiverar man det igen, men bara under en viss period.

Strategi #3: Byt kreditkort ibland

En annan sak man kan göra med jämna mellanrum är att byta sitt kreditkort. Spärra det gamla och beställ ett nytt. Det är nämligen inte ovanligt att man har digitala tjänster som rullar på månadsvis betalning utan att man längre nyttjar tjänsterna. Genom att spärra kreditkortet kommer dessa tjänster att upphöra och man kan sedan återaktivera tjänsterna man faktiskt använder.

Naturligtvis kan man också bara gå igenom kreditkortsfakturan med jämna mellanrum och granska utgifterna.

Kombinera flera strategier

Naturligtvis kan man kombinera flera strategier. Till exempel kan man vara ett gäng vänner som tillsammans har tjänsterna i intervaller. Kompis A har Netflix igång i två eller tre månader och sedan avaktiveras det kontot, då aktiverar Kompis B sitt Viaplay under en period, och så delar alla vännerna på inloggningarna till dessa konton.

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg