Vecka 15: Öka inkomsten genom högre prestation

Vecka 15: Öka inkomsten genom högre prestation

Välkommen till vecka 15 i FIRE-utmaningen. Idag ska vi undersöka en av strategierna vi kan använda för att höja vår lön. Det finns såklart flera andra sätt att tjäna mer och vi kommer att undersöka de flesta av dem under året. Dagens uppdrag fokuserar på lönen du har från ditt huvudsakliga arbete.

Vi utgår från att du har bokat upp en timme den här veckan för att arbeta med uppdraget. Kom tillbaka till det här inlägget när det är dags. Uppdragets innehåll finner du nedan.

Har du missat att anmäla dig till FIRE-utmaningen? Anmäl dig genom att fylla i formuläret så får du uppdragen direkt till din inkorg varje vecka:

Instruktioner för FIRE-utmaningen

 1. Boka upp en timme i veckan under hela 2021.
 2. Varje vecka kommer ett nytt uppdrag till din e-postadress.
 3. Genomför uppdraget i din egen takt, när det passar dig.
 4. Dela dina erfarenheter på firesverige.se/utmaning.

Högre lön mot högre prestation

De flesta yrken har inte en prestationsbaserad lön. Den årliga lönerevisionen som många har sägs ofta att den baseras på individuell prestation medan i själva verket kommer prestationerna inte att påverka utfallet i särskilt stor utsträckning. Kanske får du en löneökning på 2,6% istället för det årliga 2,1% om du gjort bra ifrån dig.

Med en medveten och uttalad strategi som du och din närmaste chef tillsammans hjälps åt att sätta kan många uppnå löneökningar som är många gånger större än den årliga lönerevisionen.

Steg #1: Definiera vilket värde du kan skapa

Vi är alla anställda för att lösa ett särskilt problem för vår arbetsgivare. Vare sig det handlar om att göra butikskunderna nöjda, sköta redovisning och bokföring, utveckla applikationer och datorprogram, eller något helt annat. Det första steget i att accelerera din löneutveckling är därför att fundera över och definiera vilket värde du skapar. Ta fram papper och penna och skriv ned potentiella värden, problemlösningar och så vidare. Här är några frågor som kan hjälpa dig att komma igång med dina funderingar:

 • Vilket problem anställdes jag för att lösa?
 • Vilket värde skapar jag på daglig basis?
 • Vilka problem/friktionspunkter finns i verksamheten som jag skulle kunna lösa?
 • På vilket sätt mäts värdet som jag skapar idag?
 • Vilket värde kan jag börja skapa åt min arbetsgivare som jag inte redan gör idag?

 

När du funderar på dessa frågor, försök att komma på konkreta svar. Till exempel är ”öka försäljningen under mina pass i butiken med 5%” bättre än ”sälja mer”. Svaren på den här typen av frågor kommer såklart att variera väldigt mycket beroende på vilken typ av arbete du har.

Notera också att inga av dessa frågor handlar om vad kollegor tjänar eller att du har en orättvist låg lön. Även om det må vara fallet är det inte en vinnande strategi. Vi vill uppnå en accelererad löneutveckling och för att nå dit vill vi bli en superstjärna på vår arbetsplats.

Steg #2: Föreslå en testperiod för chefen

När du har hittat en eller ett par sätt som du kan skapa högre värde för företaget är det dags att föreslå en testperiod för din närmaste chef. Boka en kort tid med din chef för att gå igenom det här. Detta är såklart beroende på vilket typ av arbete du har, men den här typen av diskussion lämpar sig oftast bäst vid förberedda möten. Har ni dessutom en kultur där man förväntas dela med sig av vad mötet ska handla om kan du säga att mötets syfte är att du har en idé om att höja vissa KPI:er eller något i den stilen. Notera att du behöver ha ett konkret förslag att lämna. Ett exempel på hur en sådan här konversation kan se ut:

Du: ”Hej chefen, har du tid för en kort avstämning på torsdag? Jag har ett förslag som jag tror kan gynna både företaget och min personliga utveckling.”

Du behöver inte gå in mer i detalj än så, eftersom det enda du vill uppnå här är en tid i chefens kalender där du kan föreslå din testperiod.

Väl på mötet berättar du att du har hittat X problem i verksamheten som ligger utanför ditt ansvar men som du tror att du kan lösa, eller att du skulle vilja höja dina KPI:er, säljmål eller vad du nu kom fram till i steg #1 ovan. Exempel:

Du: ”Jag har upptäckt att [problem från Steg #1]. Trots att det ligger utanför mitt ansvarsområde tror jag att jag kan lösa det genom att [lösning från Steg #1]. Om det fungerar som planerat vill jag att vi diskuterar min ersättning. Jag föreslår en testperiod på 3 månader och återrapporterar mina framsteg till dig på mejl varje tisdag under testperioden. Låter det bra?”

Eller:

Du ”Jag tror att jag kan skapa mer värde för företaget genom att [värdeskapande insats från Steg #1]. Det borde på sikt leda till [X% bättre KPI/mer intjäning eller försäljning enligt dina beräkningar i Steg #1]. Om det fungerar som planerat vill jag att vi diskuterar min ersättning. Jag föreslår en testperiod på 6 månader och återrapporterar mina framsteg till dig varannan vecka under testperioden. Låter det bra?”

Det viktiga i detta utbyte är att du föreslår en testperiod (3-6 månader brukar vara bra) och att ”om jag lyckas vill jag att vi diskuterar min ersättning”. Notera att vi inte uttryckligen ber om ”högre lön om jag lyckas” (vi är också bestämda och tydliga och undviker osäkra meningar som ”om jag skulle lyckas skulle jag vilja att vi kunde diskutera min lön”), och inte heller börjar vi prata om löneökning, fler semesterdagar eller högre pension (som ju allt är en del av ersättningen) redan nu, utan vi tar det senare. Fokuset här ska vara på vilket värde du tänker skapa för din arbetsgivare.

Steg #3: Följ upp under testperioden

Har du fått ett OK från din arbetsgivare att köra igång under en testperiod är det viktigt att du dokumenterar vad du åstadkommer och vilka resultat det leder till. Följ upp regelbundet med din chef. Det behöver inte vara avancerad uppföljning med mycket data och information till chefen varje vecka, utan uppföljningen ska fylla två funktioner:

 1. Återkommande påminnelser till både dig och din chef om att du är driven och arbetar hårt för att skapa värde för företaget.
 2. Ett mätinstrument så att du efter att testperioden är slut ska kunna visa på allt du åstadkommit under tiden. Det här är varför det är bra att dokumentera och mäta dina framsteg löpande och inte i efterhand försöka uppskatta skillnaden.

Steg #4: Följ upp ditt projekt

Efter att din testperiod på 3-6 månader är över är det dags att följa upp projektet i sin helhet. Boka en tid med din chef och gå igenom tillsammans vad du har gjort och vilka resultat som har kommit av detta.

Här gäller det också att känna av hur imponerad eller nöjd din chef är med ditt resultat. Har du nått dina mål och gjort en bra prestation ifrån dig är det dags att boka en tid för att diskutera en löneökning. Notera att du inte hoppar in i det samtalet här och nu, utan återigen be om att få en tid i din chefs kalender där ni kan diskutera din ersättning. Det ger också chefen möjlighet att förbereda sig. Det kan till exempel se ut så här:

Du: ”Under de senaste månaderna har du fått löpande uppdateringar om mina framsteg på [ert överenskomna mål]. I mina uppdateringar har du sett har jag [uppnått/överträffat/klarat] målen genom att [vad du har gjort], utan att det har påverkat mina andra arbetsuppgifter negativt. Därför föreslår jag att [problemet du löste] även i fortsättningen blir en del av mitt ansvarsområde. Jag föreslår också att vi bokar en ny tid för att diskutera min ersättning enligt tidigare överenskommelse.”

Steg #5: Förberedelse

Nu är det dags för dig att förbereda ditt nya löneanspråk. Hur mycket högre lön är rimligt att be om? Finns det andra förmåner som lockar mer? Försök att hitta vad ”marknadspriset” för din kompetens är. Använd jämförelsesidor som t.ex. SCB LönesökUnionens Marknadslöner, eller Lönestatistik.se för att bilda dig en uppfattning om vad marknadspriset är.

Nästa steg är att bygga dina argument. Det här borde vara ganska enkelt eftersom du just genomfört ett testprojekt där du tagit mer ansvar eller skapat mer värde åt din arbetsgivare än tidigare. Det är ditt starkaste argument i förhandlingen.

Steg #6: Förhandla upp lönen!

När du går in i det nya mötet ska du ha en ny lön i åtanke och gärna ett par bra argument för varför företaget tjänar på att betala dig din nya ersättning. Har du gjort ett tillräckligt imponerande jobb i ditt värdeskapande borde det inte vara särskilt svårt att få din chef att vilja höja din lön.

Belys vilket mervärde du skapat genom att arbeta fokuserat och ambitiöst och att du i din nya roll (eller med ditt nya ansvarsområde) också vill kompenseras för detta. Använd ditt marknadspris och eventuella andra argument för varför din nya lön är skälig.

Förhoppningsvis räcker detta för att din chef ska se ditt driv och vilja belöna det för att behålla dig i företaget. Om inte så kanske det är läge att utforska andra sätt att öka inkomsten.

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg