Gästblogg: bli mat- och klimatsmart på samma gång!

Mat- och klimatsmart - det bästa av två världar?

Kombinera det bästa av två världar. Gör en insats för både plånboken och miljön genom att minska på matsvinnet; samtidigt som du kan minska dina utgifter.

Inom FIRE-rörelsen skriver vi ofta om ”de tre stora kategorierna” när det kommer till att spendera mindre. Utgifterna kopplade till mat är ofta den tredje största kategorin, efter boende och transport. I det här inlägget fokuserar vi på att få ned kostnaderna för matvaror och samtidigt göra en insats för miljön genom att minska på matsvinn.

Många av oss kan bli bättre på att använda det vi faktiskt har i skafferiet där hemma. Det är väldigt enkelt att man ”kompletteringshandlar” flera gånger i veckan. Då drar kostnaderna lätt iväg, samtidigt som råvaror i skafferiet eller kylskåpet riskerar att bli dåligt. Det handlar i huvudsak om att vara mer noggrann när vi planerar veckans matlagning, att försöka undvika att kompletteringshandla flera gånger i veckan, och att vi försöker förbruka de varor som vi faktiskt har hemma.

Här kommer 12 tips som gör att du både kan spara pengar och värna om miljön när du planerar veckomenyn:

1. Vet du egentligen om all mat du har liggandes i frysen? Det är inte bara du som lider av ekorresyndrom och har en knökfull frys. Försök därför få in en regelbundenhet med att variera och rotera vad du har i frysen. Ta ut de frysta påsarna i god tid så du slipper tina upp dem i mikron.

2. Sortera upp maten efter bästföredatum i kylskåpet när du gör inköp. Frys mat som du inte kommer att hinna laga innan det blir dåligt. Bli helt enkelt bättre på att veta när du ska använda det du redan har hemma.

3. Piffa upp resterna med annan mat och laga de en gång till. Lägg dem i matlådor, frys in dem eller värm upp dem i mikron nästa dag. Rätter som paella, köttfärspaj och pyttipanna kommer ju ifrån just rester.

4. Krydda och smaksätt utan att skämmas, för kryddor är något som vi slänger allt för ofta när bäst före-datumet gått ut. Din veckomeny kommer få sig ett rejält lyft.

5. Planera in en vegetarisk dag varje vecka och hjälp till att reducera koldioxidutsläppen. Satsa på säsongens grönsaker och ingredienser som är bra för din plånbok.

6. Har du någonsin tänkt tanken på hur du kan bli bättre på att använda paketen och burkarna du har i ditt skafferi? Sätt av en regelbunden dag för att laga något där huvuddelen av det du använder kommer ifrån, just det, skafferiet.

7. Baka ditt eget bröd. Ja, det låter kanske som en klyscha, men det sätter rotation i såväl skafferiet som kylskåpet. Dessutom förhindrar du såväl mjölbaggar som en onödig tur till mataffären för att “bara” köpa bröd.

8. Handla överbliven mat från bagerier, restauranger matbutiker till ett billigare pris genom att använda dig av någon app eller hemsida som specialiserar sig på det inom din geografiska närhet. Hos exempelvis Matsmart kan du handla matvaror som kommit nära eller ibland passerat bäst före-datumet till rejäl rabatt. I appar som Karma kan du köpa måltider och matvaror från restauranger och butiker som annars riskerar att slängas.

9. Använd nosen! Många matvaror håller mycket längre än bäst före-datumet på förpackningen. Många har tyvärr som vana att slänga matvaror som har passerat sitt bäst före-datum, oavsett hur produkten mår. De flesta matvaror kan användas långt efter datumet och i de flesta fall kommer du att känna på lukten om något verkligen blivit dåligt.

10. Inventera kylskåp, frys och skafferi ordentligt innan du går och handlar, och skriv en inköpslista. Att strikt hålla sig till listan kan vara svårt, men när rutinen börjat sätta sig ordentligt kommer matkostnaderna att börja minska.

11. Gå inte till affären hungrig! När du går till affären kan det vara svårt att hålla sig till inköpslistan som du har förberett. Det blir ännu svårare om du är hungrig när du går i affären, vilket kan leda till att matkassen innehåller mer än du tänkt handla.

12. Sist men inte minst så kommer ett eget beprövat tips. Skjut alltid upp veckans storhandling någon dag. Det tvingar dig till att komponera någon ny spännande rätt samtidigt som det finns mer plats över i såväl kyl och frys som i skafferiet när du kommer hem med alla matpåsar. Bejaka din kreativitet och du kommer inte bli besviken.

Om Marie

Marie Alm Centeno driver frilansbyrån Red Blueberry Writing Agency. Läs mer om Red Blueberry på deras hemsida.

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg