Hur ska man tänka kring volatiliteten på börsen?

När media rapporterar att "börsen rasar"

Efter ett otroligt börsår 2021 har det nya börsåret 2022 inte börjat på samma sätt. I skrivande stund är det breda indexet OMXSGI (hela Stockholmsbörsen med återinvesterad utdelning) ned cirka 12% sedan årsskiftet. Hela förra veckan skrevs det svarta rubriker i media om att börsfesten är slut. Men vad innebär det för vår FIRE-resa?

För den som är ny på börsen kan det kännas väldigt oroligt när man ser medias rubriker om ”börskraschen”, men det är viktigt att vi zoomar ut och analyserar vad det faktiskt innebär för oss som tänker använda börsen för att bli ekonomiskt oberoende.

Här kommer några tankar kring börsen som förhoppningsvis kan hjälpa fler att sitta still i båten:

1. Var står du i din FIRE-resa?

För den som nyligen har börjat bygga kapital på börsen kan det som sagt kännas oroligt när ”experterna” skriver att börsen kraschar. Loggar man in på sin bank och kollar portföljens värde kan det också kännas jobbigt när värdet minskar.

Det vi ska komma ihåg är att en nedgång på börsen 1) inte är särskilt ovanligt (mer om det nedan), och 2) faktiskt till och med är fördelaktigt när vi precis börjat spara.

Fördelaktigt att börsen går ned? Ja, så är det faktiskt. Vi som nyligen börjat spara och har en lång bit kvar på vägen kan faktiskt gynnas av att börsen går ned. 

Följer du FIRE-bloggare eller har läst böcker om ämnet har du antagligen ett månadssparande som automatiskt köper indexfonder varje månad. Anta för enkelhetens skull att det beloppet är 5.000 kr/månad. I december 2021 kanske dina 5.000 kr räckte till 5 fondandelar (hypotetiska värden) i indexfonden du sparar i. Om börsen sedan skulle ”krascha” med 10% kommer ju dina 5.000 kr nästa månad att räcka till ca 5,6 fondandelar. Indexfonden har i sig inte sålt några aktier, du har bara fått fler andelar i fonden, och därmed en större del av kakan, för samma insättning. Den som behöll alla andelar (och helst köpte mer) under 2008-kraschen eller Covid-kraschen 2020 blev vinnare, eftersom börsen återhämtade sig.

För den som ska vara på köpsidan under en lång period kan det därför vara bra om börsen går ned tidigt i din sparresa, så hinner du köpa fler fondandelar tidigt och på så sätt tjäna mer på den uppgång som sedan kommer. För det gör den alltid, så småningom.

För den som kommit längre på sin sparresa kan det betyda något helt annat. Har du redan lämnat yrkeslivet eller har planer på att göra det snart så kan en rejäl börsnedgång riskera att påverka din plan negativt. Hur hanterar vi då det?

Det finns flera strategier som syftar till att skydda investeraren mot kortsiktig volatilitet (börskrasch). Här är några av dem:

  • ”Bucket”-strategin säger att man ska ha flera olika ”hinkar” (eller korgar) med tillgångar, som kan hjälpa att balansera ut volatilitet i portföljen. Vanligt är att man räknar sig som ekonomiskt fri när man har 25 års utgifter sparade (för mer info se 4%-regeln), men man måste inte ha alla 25 års utgifter i indexfonder. Man kanske rentav inte borde ha det. Genom att ha 2-3 års utgifter på bankkonto (helst med ränta) och ytterligare 5-6 års utgifter i räntefonder kan man med lugn och ro ha resten på börsen och därmed minska risken att man måste ta ut pengar när börsen gått ned mycket. De år som börsen går upp mycket (2021) kan man passa på och fylla på dessa ”extra hinkar”, medan ett år då börsen går ned kan man låta bli att sälja indexfonder.

 

  • Utdelningsinvestering är ett annat sätt att minska beroendet av aktiekurser. Genom att investera i aktier eller fonder som lämnar utdelning kan man leva (helt eller delvis) på utdelningar som trillar in på kontot. Utdelningar är i regel mindre volatila eftersom de inte påverkas i samma utsträckning av sentiment på börsen, utan baseras på aktiebolagens vinster.

 

  • Ett tredje sätt att minska risken och volatiliteten i portföljen är att diversifiera dina intäktskällor. Genom att ha t.ex. P2P-utlåning (SaveLend, Lendify, mfl.), en bostad som du hyr ut (Attefallshus på tomten eller separat bostad), eller andra tillgångar som skapar kassaflöden minskar du beroendet av att börsen måste prestera för att du ska kunna leva på avkastning.

 

  • Oavsett om man litar på Trinity-studien (längst ned i artikeln om 4%-regeln har vi samlat några potentiella problem för svenskar och Trinity-studien) har studiens resultat faktiskt inkluderat tidigare börskrascher. Det innebär att resultaten från studien inkluderar krascher som t.ex. Black Monday 1987, IT-kraschen 2000-2001 osv. Därför kan man känna sig relativt trygg även idag, även om historisk avkastning såklart inte är någon garanti för framtida sådan.

 

2. Zooma ut grafen

Ett annat sätt att minska oron man kan känna när börsen går ned är att zooma ut börsgrafen. Tittar man på kort sikt kan det kännas som att börsen är på väg rakt ned i källaren:

Indexet OMXSGI har negativ avkastning i år med ca -12%.

Tar man istället samma graf med bara ett eller några års sikt berättar den en helt annan historia:

På 3 år är samma index upp ca 75%.

Samma index (OMXSGI – breda Stockholmsbörsen inkl. återinvesterad utdelning) är upp över 75% de senaste 3 åren. Trots att den tidsperioden inkluderar Covid-kraschen 2020 och den ”krasch” som just nu pågår i början av 2022. Det är lätt att glömma att vi haft en väldigt stark utveckling bakom oss och därför ligger på väldigt höga nivåer idag. Börsens snitt över tid brukar ligga runt 10-12% beroende på vilket index man kollar på. De senaste 3 åren är avkastningen nästan 21% per år i CAGR (compound annual growth rate). Med det i åtanke känns det kanske inte lika märkvärdigt om börsen skulle falla tillbaka lite grann framöver.

3. Skillnad på aktiekurs och företagen bakom

Det tredje vi ska komma ihåg är att aktiekursen inte alltid följer underliggande företags egentliga värde. På kort sikt kan börsen ändå går ned trots att börsbolagen fortsätter leverera, men på lång sikt kommer börsen att gå upp om börsens bolag fortsätter att generera goda vinster till sina aktieägare.

Hur agerar vi?

Precis som när börsen gick ned kraftigt i mars 2020 kommer vi att fortsätta köpa våra indexfonder och andra innehav. Vi har (och ingen annan har) såklart ingen aning om hur långt börsen kommer att gå ned, hur den kommer att sluta året 2022 eller hur lång tid det kommer ta innan den kommer tillbaka upp på nivåerna som vi såg i början av 2022.

Men vår syn på börsen har inte förändrats bara för att den gått ned och vi fortsätter tro på att börsen är den långsiktiga investerarens bästa vän. Vi kommer att fortsätta spara så mycket vi kan, så ofta vi kan.

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg