Investera

Det första steget för dig som nybliven investerare bör vara att få lite bättre koll på läget. Ofta känner man sig vilsen och förvirrad. Vadå indexfond, vad är det? Vilka aktier ska man köpa egentligen? Hur gör man för att köpa aktier? Vilket konto ska man ha?

Under rubriken ”Steg 1” har vi samlat artiklar som är till för dig som ännu inte har kommit igång med investeringsdelen av FIRE-resan. Saknar du någon artikel eller har en fråga som du skulle vilja få svar på är du välkommen att kontakta oss.

Längre ned på sidan har vi artiklar som riktar sig till den som har kommit lite längre på sin resa. Kanske till och med så långt att man är redo att börja planera strategi för uttag ur pengamaskinen.

Ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk.

Aktiemarknaden är en anordning för att överföra pengar från den som saknar tålamod till den tålmodige.

Steg 1: Investera för att bygga en pengamaskin

Börja väx din pengamaskin genom att investera

Så bygger du upp pengamaskinen

Vadå leva på sitt sparade kapital? Hur gör man för att bygga upp en pengamaskin som man sedan kan leva på i resten av sina dagar?

– Kommer snart –

När man talar om fonder kommer det ofta upp ord som ”räntefond”, ”förvaltningsavgift” och ”index”. Vad betyder dessa olika termer?

Vad är en aktie starbucks

Vad är en aktie egentligen?

Aktier kan gå både upp och ned i värde, det vet vi. Men vad köper man egentligen när man köper en aktie? Och vem köper man den av?

– Kommer snart –

Vad menas med portfölj

Vad menas med portfölj?

Alla pratar om sina portföljer med värdepapper hela tiden, men vad menas egentligen med portfölj och var kommer det ifrån?

– Kommer snart –

ISK eller KF?

Aktiedepå, ISK, eller KF?

När man väl har bestämt sig för att börja spara i aktier eller fonder ställs man genast inför nästa svåra fråga: vilket konto ska man spara i?

– Kommer snart –

Investera på börsen för att få pengarna att växa

Varför spara i indexfonder?

Varför ska man spara i fonder men inte köpa enskilda aktier? Och varför passiva indexfonder men inte aktivt förvaltade aktiefonder?

– Kommer snart –

Börsen kraschar vad gör jag

Börsen kraschar, vad gör jag?

Som ny investerare känns det ofta extra obehagligt när börserna går ned. Många fick kanske sin första krasch i samband med Covid-19.

– Kommer snart –

Det är ränta-på-ränta som gör att man tids nog kan leva på sin pengamaskin. Har du koll på du vad ränta-på-ränta egentligen är?

Steg 2: Investera för att leva på avkastningen

Lev på din pengamaskin

Så lever du på pengamaskinen

När din pengamaskin (ditt sparade kapital) är tillräckligt stort är det äntligen dags att börja ta ut. Men hur ska man planera för detta?

– Kommer snart –

Hur mycket behöver man för att bli FIRE? 4%-regeln baseras på amerikanska Trinitystudien och brukar ses som nyckeln till FIRE.

Uttagsstrategi flera hinkar

Smarta uttagsstrategier

Ska man ta ut hela årets levnadskostnader på en gång eller dela upp det i flera uttag över året? Tänk om jag måste sälja i en dipp?

– Kommer snart –

Sekvensrisk

Vad innebär sekvensrisk?

Sekvensrisk innebär den risk (sannolikhet) att man drabbas av dåliga börsår tidigt i sin FIRE-period. Hur ska man parera detta?

– Kommer snart –

Ombalansera portföljen

Ombalansering av portföljen

Hur ska man fördela sitt sparande mellan olika tillgångar? Och vad tusan innebär ”årlig ombalansering av portföljen” egentligen?

– Kommer snart –

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg