Böcker om FIRE

Nedan finner du en lista på böcker om FIRE och sparsamhet som vi läst och kan rekommendera.

För både miljöns och plånbokens skull uppmanar vi alla våra läsare att först kolla om man kan låna boken på biblioteket eller av en vän!

Work Optional

Tanja Hester driver FIRE-bloggen Our Next Life som dokumenterade parets resa till FIRE. Efter att hon nådde FIRE skrev Tanja boken Work Optional. Work Optional handlar delvis om Tanja, hennes man, och deras resa till FIRE. Den är också fylld med angripbara tips och tricks för att vem som helst ska kunna nå FIRE.

Playing With FIRE

Scott och Taylor hade höga löner men kunde ändå inte spara någonting, pga ett hus på stranden i Kalifornien och ett medlemskap i en dyr båtklubb. Sedan upptäckte de FIRE. Paret bestämde sig för att göra sig av med medlemskapet i båtklubben, sina dyra bilar, till och med sitt hus! Sedan spenderade de ett år med att resa runtom i landet för att hitta sitt nya hem med lägre levnadskostnader.

Meet the Frugalwoods

Elizabeth Willard Thames (även kallad Mrs. Frugalwood) driver den enormt populära bloggen Frugalwoods.

I boken får man följa hennes resa från att vara en nyexaminerad student och leva ett år i New York på $10,000, till att paret Frugalwoods flyttade ut i skogen med den nyfödda dottern och slutade jobba runt 30 års ålder.

ChooseFI

Boken ChooseFI sammanfattar många av lärdomarna i podden med samma namn. Brad Barrett och Jonathan Mendonsa håller i podcasten och har nu gått ihop med Chris Mamula för att skriva denna bok. Boken är fullspäckad med tips och tricks hur man når FIRE och hur man kan tänka för att uppskatta resan på vägen dit.

The Art of Frugal Hedonism

Författarna Annie Raser-Rowland och Adam Grubb skriver i The Art of Frugal Hedonism om hur man kan lära sig att uppskatta saker och ting mer, samtidigt som man spenderar mindre pengar. Vid ett antal tillfällen får man sig också riktiga tankeställare om hur mycket onödigt som man spenderar pengar på.

Everything That Remains

Minimalisten Joshua Fields Millburn (från theminimalists.com) skrev boken Everything That Remains som en slags memoir efter att hans mor gått bort i cancer och han upptäckt minimalism. Joshua ifrågasätter relationen han har till sina prylar och tar med läsaren på hans resa från stressad arbetsnarkoman till lycklig minimalist.

Minimalism

Minimalisterna Joshua Fields Millburn och Ryan Nicodemus bakom sajten theminimalists.com har skrivit denna korta handbok på självutvärdering och ett ifrågasättande av sitt förhållningssätt till jobb och prylar. Minimalisterna menar att man istället bör fokusera tid, pengar och energi på sådant som faktiskt spelar roll i livet: Health, Relationships, Passions, Growth, och Contribution.

The Life-changing Magic of Tidying Up

Marie Kondo beskriver med sin ”KonMari Method” hur man kan ändra sin inställning till prylar. Hon hjälper personer som lever i oreda att fatta beslutet att göra sig av med saker och ”declutter” som det kallas på engelska. Boken är verkligen läsvärd, även om man inte är så intresserad av att prata med sina kläder…!

Money: Master the Game

Livsgurun Tony Robbins berättar hur enkelt det faktiskt är att börja investera. Boken fungerar för de allra flesta då den börjar på väldigt grundläggande nivå. I boken får man också lära sig hur de allra rikaste människorna investerar och Robbins’ uppdrag är att göra den typen av investeringar tillgängligt för alla. Man kan gott hoppa över de kapitel om amerikanska pensionsplaner och liknande.

The Simple Path to Wealth

J.L. Collins är en av FIRE-communityts främsta namn. Collins är kanske mest känd för artikelserien ”Stock Series” på sin blogg jlcollinsnh.com som är utformad som ett antal brev om hur man ska hantera pengar och investeringar, tillägnat sin dotter.

Boken lär dig allt man egentligen behöver veta om aktiemarknaden för att kunna investera som proffsen.

The Happiness Project

Gretchen Rubin spenderade ett år med att försöka förstå sig på lycka. Syftet var för att kunna ändra sitt beteende till ett beteende som maximerade hennes lycka. I boken får vi följa henne under ett års tid där hon provar olika saker som enligt diverse experter ska leda till ökad lycka.

Bygg en Förmögenhet

Marcus Fridell belyser ett aktieslag som är ganska unikt till Sverige. Investmentbolag är företag vars enda verksamhet är att köpa och förvalta aktier i andra företag. På så sätt liknar de en aktivt förvaltad aktiefond, men utan de höga avgifterna! De svenska investmentbolagen har som grupp dessutom givit bättre avkastning än Stockholmsbörsens snitt under en lång tid.

The Millionaire Next Door

Stanley & Danko har från början av 70-talet till slutet av 90-talet intervjuat cirka 14,000 av USAs miljonärer och publicerat en hel del forskning inom privatekonomi. 

I boken får läsaren en inblick i forskningen och hur de allra flesta faktiskt kan bli miljonärer. Författarna har sammanställt de svar de fått när de frågat existerande miljonärer om deras familjers konsumtions- och budgetvanor.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg