Spendera mindre

En krona sparad är värd mer än en krona tjänad, eftersom den sparade kronan är efter skatt. Marginalnyttan minskar såklart om man redan sparar mycket och vi förespråkar inte att alla plötsligt ska bli knäckebrödsmiljonärer. Här hittar du tips på hur du kan spara in på några av de största utgifterna.

Klicka på någon av kategorierna nedan för att läsa våra tips. Saknar du någon kategori är du välkommen att kontakta oss.

"En krona sparad är värd mer än en krona tjänad"

Sparsamhet handlar om att spendera mindre på det du inte bryr dig om eller gillar, och istället spendera mer på det som verkligen skapar värde.

De tre stora kategorierna

Man brukar tala om att det finns tre stora utgiftskategorier som gäller nästan alla. Dessa tre stora kategorier är boende-, transport- och matkostnader. Eftersom dessa tre kategorier ofta tillsammans är större än alla andra utgifter tillsammans kan det vara klokt att fokusera på dessa tre kategorier först.

#1 Boende

Vårt boende är såklart ingenting vi kan vara utan, men det finns ändå en hel del saker vi kan göra åt den här punkten i vår privatekonomi.

#2 Transport

Det brukar inte vara populärt att föreslå att en familj ska klara sig helt utan bil. Trots detta finns det flera sätt att spendera mindre på transport.

#3 Mat

I mat inkluderar vi matvaror, restaurangbesök, fika, och alkohol. Som tur är finns det flera sätt att både äta nyttigare och spara mer pengar (win-win).

Övriga utgifter

Att sluta köpa kaffe på stan några gånger i veckan (exemplet som gav namn till ”The Latte Factor”) kommer självklart att påverka ditt sparande. Däremot kommer det inte att påverka din privatekonomi i samma mån som att sänka kostnaderna relaterade till boende eller transport. Fokusera därför på de tre stora kategorierna först! När du har fixat det börjar vi kolla på andra ställen att öka sparandet genom att medvetet spendera mindre.

De flesta av oss har många olika typer av tjänster som man kan se över. Det finns stora besparingar att göra genom att t.ex. byta mobilabonnemang.

Hälsovård

Varför sikta på att bli ekonomiskt fri om du inte har hälsan i behåll när du når dit? Som tur är finns det sätt att både spara pengar och hålla sig i form.

Spara på resorna genom travel hacking

Resor

Genom att lära oss att optimera ”Travel Hacking” kan vi använda belöningsprogram som SAS Eurobonus och SJ Prio för att få billigare resor.

– Kommer snart –

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg