Spendera mindre på boende

Din absolut största kostnad

Boende är för de flesta den absolut största kostnaden när man i slutet på månaden ska betala räkningar. Så även för mig. I ditt boende finns då också den allra största besparingen att göra generellt sett. 

Många liknande bloggar ger relativt omständliga alternativ till att få ner boendekostnaden. Halvera boytan eller flytta till någon by i Örebro län där villorna kostar 400.000. Jag håller med om att det funkar, men är det realistiskt? Det jag jobbar mot är att leva det goda livet på minimal budget. Då är halvering av min boyta inte ett alternativ. För att klargöra är fundamentet som bloggen bygger på att spendera mindre. Men på sådant som inte ger dig något värde, och där ingår INTE ett hem om du frågar mig.

Boende är subjektivt

Vi bor i en ny lägenhet som stod klar 2016, vi var då de första som flyttade in. Det är grymt härligt med allt nytt och vi får från scratch förvalta bostaden. Lägenheten är inte den billigaste att bo i, men vårt upplevda värde gör det klart värt kostnaden. Det är ens bas och slott och när du lever ett frugalt liv så behöver du ha ett funktionellt och hemtrevligt hem som man vill spendera tid i. 

Ett boende jag är nöjd med gör mig gladare, produktivare och jag behöver inte lämna hemmet lika ofta för att underhålla mig. Enda förbehållet man måste tänka på är att det är lyx du köper dig. Att se sitt boende som många gör idag, dvs som en investering/tillgång, är fel. Det är konsumtion och en kostnad. Det du kan sikta på är att värdet på ditt boende följer inflationen, allt över detta är tur. Det har historiken också påvisat med diverse bostadskrascher nationellt och globalt. 

Vad kan man göra?

Vid ett köp av ett boende så får man se till att spara ihop till en handpenning (minst 15%). Prioritera att amortera mer än planerat för att sedan öppna ur mer rum i din månadsbudget för exempelvis fondsparande. Visst, du kan vara fullt investerad och få bättre avkastning än vad bortfall av räntekostnader ger. Men vem av oss vågar vara det? Idén att ha ett avbetalt boende kanske chockar många födda -80 och framåt, men det går absolut. I dagens lågränteläge så finns det fördelar med att inte amortera så hårt, men den psykologiska effekten är guld och tar din stress och ångest ett steg i rätt riktning. 

Å andra sidan, om du kan bo på halva ytan för att få loss pengar till annat varje månad, kör på. Här i Sverige finns det gott om saker vi kan spendera på, och det kommer vi göra. Du måste bara sålla i dessa saker och noggrant välja vilka saker som ska få ta dina surt förvärvade slantar, då du ska spendera maximalt 50% av din inkomst för att ligga före och njuta av det som räknas istället!

Konkreta tips när man väljer bostad är att inte köpa med hjärtat, utan hjärnan. Leta efter områden som är på väg ”uppåt”, belåna dig inte upp över öronen, och var redo på göra en del renoveringar själv. Ha bra kommunikationer men inte för bra, kolla möjligheter för uthyrning av rum eller Attefallshus. Möjligheterna är oändliga, kommer komma många bra tips här och på våra favoritbloggar.

House hacking innebär att man hyr ut delar av sin primära bostad för att generera intäkter som går till att minska – eller helt eliminera – sina egna boendekostnader. Läs mer om house hacking här.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg