Spendera mindre på mat

Mat. Äta bör man, annars dör man. Så sant som det är sagt. Det är också för de flesta en stor del av ens totala kostnader som man tar löpande genom hela livet. Handla i matbutik, beställa mat, äta på restaurang – mat intas på många olika sätt och kostar också då olika beroende på hur man får tag i maten.

Hur mycket lägger vi på mat?

Det är en bra och subjektiv fråga. En del människor klarar sig på 1500kr per månad, men jag har också en vän som ett tag spenderade 12.000kr per månad. Han var ingen miljonär heller, utan hade mest tappat kontrollen. Men vi kan ta Swedbanks ”vad kostar det att leva” tabell som riktmärke som säger att en ensamstående ska lägga 2770kr per månad på mat. Per dag blir detta runt 90kr. Cirka 30kr per måltid, exkluderat någon form av mellanmål.

Få människor klarar sig på detta. Tänk att en lunch ute, eller en hämtad pizza, spräcker i sig hela dagsbudgeten. Handlar du snabbt efter jobbet på din närmaste ICA för att äta samma kväll? Då har du också redan förlorat.

Vad och var ska man handla?

Det är kritiskt att försöka äta så hälsosamt som möjligt. Det specifikt då vi på den här bloggen planerar leva ett långt liv där vi har många år att njuta av frukterna från våra pengamaskiner. Mat från växtriket generellt, men också göra smarta val med ”vanlig” mat. Köp sockerfri ketchup, köp bönpasta istället för vanlig pasta. Jag får en hel del inspiration från redditämnet ”EatCheapandHealthy”, så spana gärna in recept och annat där.

En annan viktig sak att nämna, är att forma sin matsedel utefter butikernas rabattvaror. Här finns det besparingar att hämta vilket i det långa loppet blir en slant. Det kan tyckas tråkigt, men eftersom det är olika varor varje vecka och du har kvar mycket av maten från vecka 1 till vecka 2 osv, så kommer du ha allt du behöver efter ett par veckor.

Var ska man då handla? Ja, det beror ju på var du befinner dig. Jag personligen som bor i en närförort till Stockholm har gjort Willys till min ”go-to” butik. Men det finns också andra alternativ, och man ska inte dra sig från att besöka ”etniska” butiker som ofta har frukt och grönt m.m till väldigt bra priser.

Så satsa på bra hälsosam mat, köp den vid rätt tillfälle i rätt butik så kommer du ha både god mat och pengar till annat. Undvik hämtmat, välj dina restaurangbesök noggrant så det blir till en upplevelse snarare än en måltid så kommer du se att du kommer ligga under rekommendationen på 2770kr per månad!

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg