FIRE-rörelsen har ganska nyligen börjat få mer uppmärksamhet i svensk media. Rörelsen har kommit att bli synonym med ekonomisk frihet på flera ställen på nätet. Men var kommer namnet ifrån? FIRE är en förkortning för “Financial Independence, Retire Early” (engelska, betyder ungefär “Ekonomiskt Oberoende, Pension i Förtid“). Runtom på internet har akronymen FIRE blivit den gemensamma faktorn för alla personer som strävar efter ekonomisk frihet.

Vad innebär det?

Genom att minska sina utgifter och spara en stor del av sin lön kan man spara ihop ett stort kapital. Så småningom kan man leva på den avkastning som investeringarna ger. Svenska bloggaren Jan Bolmesson på bloggen Rikatillsammans kallar detta för att “bygga en pengamaskin“.

När du investerar dina pengar i aktier och fonder kommer de att generera en avkastning. Avkastningen man får på börsen varierar naturligtvis från år till år. Som tumregel brukar man dock säga att man kan ta ut 4% av pengarna varje år utan att de ska ta slut. Du behöver därför spara ihop cirka 300 gånger dina månadskostnader för att bli ekonomiskt oberoende

Hur gör man?

Det finns såklart många olika vägar att gå och massor av tips, tricks och strategier. För att sammanfatta det  brukar vi beskriva FIRE i form av tre grundpelare:

  1. Spendera mindre
  2. Tjäna mer
  3. Investera överskottet

Som ni ser har vi även delat in hemsidan enligt dessa tre grundpelare. Under respektive menyval kan du läsa mer om våra tips för att t.ex. spendera mindre. Du kan också läsa mer om de tre grundpelarna bakom FIRE i resten av artikeln nedan.

Vill du få konkreta, angripbara tips på hur du kommer igång och tar de första stegen på din egen FIRE-resa?

Klicka här för att komma till första delen i vår artikelserie “Nybörjarens Guide till FIRE”.

Grundpelare 1: Spendera mindre

Desto mindre du behöver spendera varje år, desto mindre kommer du att behöva spara ihop. Ofta kan våra läsare göra stora besparingar genom att förändra några enklare livsvanor. På grund av detta brukar man rekommendera detta som det första steget mot FIRE. Idén är att ställa om sina vanor så att man inte längre slösar pengar på sådant som inte skapar någon livsglädje. Många FIRE-bloggar pratar om ett liv som inte är i snålhet, men där man gör “medvetna val” när det kommer till att spendera pengar.

Grundpelare 2: Tjäna mer

När det inte längre går att öka sparandet genom att spendera mindre pengar så är det dags att kolla på grundpelare nummer två. Ett sätt att tjäna mer är att arbeta fler timmar eller förhandla upp din lön (förutsatt att du har ett arbete).

Ett annat sätt att tjäna mer är genom att ha ett extrajobb eller sidojobb (på engelska kallas detta ofta för ditt “side hustle”). Idén är att öka inkomsterna så att man kan spara mer pengar och nå ekonomisk frihet snabbare. Ofta använder folk sitt extrajobb för att betala av skulder såsom bolån eller studielån extra snabbt. Ett annat bra sätt att använda extrajobbets intäkter är att investera ett större belopp varje månad.

Klicka här för att läsa artikeln “70+ Förslag på Extrajobb”!

Grundpelare 3: Investera överskottet

När du kommit igång med grundpelare 1 och 2 är det dags att kolla på det tredje steget. Pengarna som vi sparat ihop med hjälp av de två föregående grundpelarna ska vi nu investera, för att pengarna ska växa och generera avkastning.

De flesta inom FIRE-rörelsen litar mer eller mindre på 4%-regeln som vi nämnde tidigare. Den innebär att man kan leva på 4% av sitt investerade kapital varje år utan att pengarna ska ta slut. Resultatet baseras på en studie från 90-talet och vissa menar att det är säkrare med 3% idag. Mer om det i en annan artikel. En förutsättning för att 4%-regeln ska gälla är att man har investerat pengarna i indexfonder. Har du alla pengarna på ett sparkonto kommer pengarna att ta slut eftersom räntan på ett sparkonto idag är så låg.

FIRE i Sverige

I Sverige har FIRE-rörelsen inte fått den uppmärksamhet som den börjat få i andra länder. Vet man dock var man ska leta kan man hitta många bra resurser som berör FIRE i Sverige. På vår blogg-sida kan du exempelvis hitta länkar till några av våra favoritbloggar som på något sätt handlar om ekonomisk frihet eller FIRE.

“RE”-delen är inte den viktiga delen av “FIRE”

Något man ofta stöter på inom FIRE-rörelsen är folk som pratar om endast Financial Independence eller “FI”. Detta gör de utan att ta med “RE”-delen av akronymen. En stor del av det som skiljer de olika lägren i FIRE-rörelsen åt är just orden “Retire Early“. Många FI-anhängare menar att ordet Retire är negativt laddat och att man inte alls kommer att sluta arbeta bara för att man nått ekonomisk frihet. Generellt håller vi med om detta, men använder för enkelhetens skull “FIRE” när vi talar om ekonomisk frihet.

Inga svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Anmäl dig till vår e-postlista!

Bli meddelad när vi publicerar nya artiklar, blogginlägg, eller annat spännande innehåll!

Vi lovar att inte skicka någon skräppost.

Scroll Up