Vad är FIRE?

FIRE-rörelsen har kommit att bli synonym med ekonomisk frihet på flera ställen på nätet. Men var kommer namnet ifrån? FIRE är en förkortning för ”Financial Independence, Retire Early” (engelska, betyder ungefär ”Ekonomiskt Oberoende, Pension i Förtid”). Runtom på internet har akronymen FIRE blivit den gemensamma faktorn för personer som strävar efter ekonomisk frihet.

Time is more valuable than money. You can get more money, but you cannot get more time.

My favorite things in life don't cost any money. It's really clear that the most precious resource we all have is time.

Vad innebär FIRE?

Genom att minska sina utgifter och spara en stor del av sin lön kan man spara ihop pengar som man investerar. Så småningom kan man leva på avkastningen från sina investeringar. Svenska bloggaren Jan Bolmesson på Rikatillsammans kallar detta för att ”bygga en pengamaskin”.

När du investerar dina pengar i aktier och fonder kommer de att generera en avkastning. Avkastningen man får på börsen varierar naturligtvis från år till år. Som tumregel brukar man dock säga att man kan ta ut 4% av pengarna varje år utan att de ska ta slut. Du behöver därför spara ihop cirka 25 gånger dina årskostnader för att bli ekonomiskt oberoende (4% motsvarar en 25-del). 

Hur gör man?

Resan för att nå till FIRE kan summeras till tre steg. Mängden kapital du behöver för att bli FIRE är en funktion av hur mycket du spenderar, så steg 1 är att dra ned utgifterna. Steg 2 är att öka inkomsterna så att man kan spara mer. Det tredje och sista steget är att investera de sparade pengarna på börsen, i form av (oftast) indexfonder. Sedan är det bara att vänta tills pengamaskinen vuxit sig så stor att man kan leva på kapitalet.

Läs mer om respektive steg genom att klicka på knapparna:

Pengamaskinen genererar avkastning som man kan leva på.
Pengamaskinen genererar avkastning som man kan leva på.

Som tidigare nämnt: summan du behöver för att bli FIRE är en funktion av hur mycket ditt liv kostar. Allså, desto mindre du behöver spendera varje år, desto mindre kommer du att behöva spara ihop. Ofta kan man göra relativt stora besparingar genom att bara förändra några enklare livsvanor. Därför brukar man rekommendera detta som det första steget mot FIRE. Idén är att ställa om sina vanor så att man inte längre spenderar pengar på sådant som inte skapar värde. Här pratar vi inte om att leva ett liv i snålhet, utan istället anpassa dina utgifter efter vad du värdesätter.

Summan du behöver för att nå FIRE är en funktion av hur mycket ditt liv kostar (hur mycket du spenderar).

Marginalnyttan med att spendera mindre minskar för varje besparing man gör. Tids nog kommer man till en punkt där det inte längre är lönt att dra ned på utgifterna, utan istället dags att öka intäkterna. När det kommer till att tjäna mer finns det flera saker att kolla på: kan man arbeta fler timmar på sitt befintliga arbete? Kan man ta obekväma arbetstider för att få högre kompensation? Kan man förhandla upp sin ersättning? 

Alla strategierna ovan förutsätter att man kan och/eller vill tjäna mer pengar på sitt befintliga arbete. Ett annat sätt att tjäna mer är genom att ha ett extrajobb eller sidojobb (på engelska kallas detta ofta för ditt ”side hustle”). Det räcker med att tjäna några extra hundralappar varje månad via sidojobbet för att sparandet ska få sig en rejäl skjuts.

Att nå FIRE är enkelt, men det kommer inte att vara lätt.

Hustle LED light
Hustle = Arbeta hårt eller extraknäcka.

Pengarna som vi pratat ihop genom att spendera mindre och tjäna mer ska vi sedan investera. Investeringarna ger avkastning (går upp i värde) som man sedan kan leva på. När investeringarna motsvarar 25 gånger (4% = 1/25) dina årliga utgifter kan du helt ersätta din lön och välja att sluta arbeta.

De flesta inom FIRE-rörelsen använder 4%-regeln som vägledning. Den innebär att man kan leva på 4% av sitt investerade kapital varje år utan att pengarna ska ta slut. En förutsättning för att detta ska fungera är att man har investerat pengarna i indexfonder. Har du alla pengarna på ett sparkonto kommer pengarna att ta slut eftersom räntan på ett sparkonto är så låg.

FIRE utan att sluta arbeta

Något man ofta stöter på inom FIRE-rörelsen är folk som pratar om endast Financial Independence eller ”FI” utan att ta med ”RE”-delen. En stor del av det som skiljer de olika lägren i FIRE-rörelsen åt är just orden ”Retire Early”. Många anser att ordet ”Retire” är negativt laddat. Samma sak gäller på svenska där man gärna talar om ekonomisk frihet. Att gå i tidig pension är inte lika populärt att tala om. 

En annan anledning till detta är att man inte alls måste sluta arbeta bara för att man nått ekonomisk frihet. Det är inte ovanligt att man fortsätter arbeta på något sätt, trots att man nått FIRE.

Vad vill du göra när du når FIRE?

Att nå FIRE handlar inte om att spara ihop tillräckligt med pengar för att spendera resten av livet i en solstol med paraplydrinkar på stranden. Åtminstone inte för de flesta. En viktig fråga att ställa sig är därför vad man vill göra sen.

Därför är det inte ovanligt att de som nått FIRE ofta väljer att spendera sin tid på sådant som skapar värde – för dem själva eller för andra. Några exempel inkluderar:

  • Pete (Mr. Money Mustache) bygger och renoverar hus och driver sin blogg.
  • Brad och Jonathan från ChooseFI spenderar båda mer tid med sina barn och har byggt upp en blogg, podd och utbildningsverksamhet i ChooseFI.
  • Brandon från MadFientist flyttade till Skottland och fortsatte med programmering, men nu endast på de projekt han tycker om.
Barista FIRE
"Barista FIRE" innebär att man frivilligt arbetar med något man gillar.

“FI is not about retiring early or retiring at all really. It’s all about having the freedom and flexibility to design your life in alignment with your values. You can work on things important to you. You can work at your own pace. Or you can choose not to work at all. FI gives you the power to decide. It allows you to use your money as a tool to live a rich life, freeing yourself from the need to go to a job.”

Vad väntar du på?

Rädda ditt ekonomiska liv. Kom igång med din FIRE-resa idag!

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg