Spendera mindre på transport

Se över dina alternativ

Lite beroende på var du bor så har du självklart olika möjligheter till transport. De absolut bästa alternativen för daglig transport är självklart de som 1) är mest kostnadseffektiva och 2) ger dig vardagsmotion. Så promenera eller cykla – de absolut bästa transportsätten. Cykeln kan man utan problem pendla med till jobb, för ärenden och annat. Men det är för många omöjligt att gå eller cykla överallt. Cykla kan också vara svårt att omsätta till att verkligen göra det, om rutten till jobbet bara är uppförsbackar eller på vintern. Men cykeln är också det mest kostnadseffektiva per km och ger mest vardagsmotion.

Ett alternativ som poppat upp för mig som bor i storstan är en elscooter. Denna gör 20km/h och klarar 20-25km på en laddning. Den kostar runt 5000kr, vilket gör att man borde kunna hämta in kostnaden på en ”säsong”. Jag slipper komma svettig till jobbet och kan ta elscootern till nära och kära. För mig just tidsvinsten att slippa komma svettig värd en hel del.

Att äga en bil

För många så krävs dock en bil. Men inte för så många som faktiskt har bil. Och det finns en uppsjö av bilar. Gamla och nya. El eller fossila. Det är svårt att ge ett perfekt förslag på vilken bil man ska köra, men man måste förstå att alla bilar är en ren kostnad och kostar mer än man ofta kalkylerar för.

Du har löpande kostnader som bränsle, försäkring, servicekostnader, besiktning, skatt och slitage. Du har oförutsedda kostnader i form av något som går sönder som måste ersättas. Och du har den i många fall största kostnaden i form av bilens förbrukande, värdetapp. Köper du en bil för 300.000 så är den värd kanske 180.000 efter tre år. Det är 40.000 om året bara i värdetapp. Att då jaga runt bland försäkringsbolagen för att spara 500kr per år är för mig att sila mygg och svälja elefanter.

Äga en bil gör man bäst genom att reka vilka modeller som har minst problem (det finns statistik för detta), vilka märken som har lägst servicekostnader (tänk Kia med sin långa garanti) och aldrig köpa en bil som inte har tappat stora delar av sitt värde först. Alla vill inte köra en skrothög, så vill man köpa en ”ny” bil, bör denna aldrig vara nyare än tre år.

Utvärdera din egna situation

Pendlar du med bil till jobbet men bara sitter i bilköer? Bor du utanför samhället i Norrlands inland? Du får helt enkelt fundera över på hur du kan optimera dina transportbehov. Det finns alternativ för de flesta, men kan kräva någon mindre uppoffring av bekvämlighet.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg