Vecka 3: Börja månadsspara!

Vecka 3: Börja månadsspara

Veckans uppdrag är att påbörja ett månadssparande. 

Vi utgår från att du har bokat upp en timme den här veckan för att arbeta med uppdraget. Kom tillbaka till det här inlägget när det är dags. Uppdragets innehåll finner du nedan.

Har du missat att anmäla dig till FIRE-utmaningen? Anmäl dig genom att fylla i formuläret så får du uppdragen direkt till din inkorg varje vecka:

Instruktioner för FIRE-utmaningen

  1. Boka upp en timme i veckan under hela 2021.
  2. Varje vecka kommer ett nytt uppdrag till din e-postadress.
  3. Genomför uppdraget i din egen takt, när det passar dig.
  4. Dela dina erfarenheter på firesverige.se/utmaning.

Veckans uppdrag

Den här veckan ska vi börja ett månadssparande och komma igång med att automatisera så mycket som möjligt i vårt sparande.

Har du redan ett månadssparande kan du kolla på veckans alternativa uppdrag för de som redan har ett månadssparande.

Varför månadsspara?

Hur kommer det sig att vi ska automatisera vårt sparande och varför är det så viktigt att vi gör det så fort vi fått in pengarna på kontot?

Det korta svaret är att ett sparande som automatiserats är ett sparande som blir av. Ett vanligt misstag är att tänka att pengarna som blir över efter månaden är slut ska föras över till ett sparkonto. För de allra flesta finns nämligen inte så mycket kvar i slutet på månaden om man haft pengarna på kontot hela månaden.

Det långa svaret har två delar. Del ett handlar om hur vi som människor lurar oss själva med hjälp av något som beteendeekonom Dan Ariely (Predictably Irrational och The Honest Truth About Dishonesty) och nobelpristagaren Richard Thaler (Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness) kallar mental bokföring. Läs mer om mental bokföring här eller lyssna på Dan Ariely när han förklarar här.

Den andra delen av svaret har att göra med något som kallas hedonic adaptation (hedonic adaptation brukar lyftas inom privatekonomi som en anledning att inte köpa dyra prylar i tro om att det ska leda till ökad lycka, men det är ett helt separat inlägg i sig). Hedonic adaptation fungerar nämligen åt andra hållet också: om vi minskar våra levnadskostnader genom att spara en del av lönen så fort pengarna kommit in på kontot kommer vi snart att vänja oss vid den nya nivån. Brukade vi spendera 22,000 kronor på en månad men nu sparar 2,000 kronor direkt när lönen kommer in på kontot blir vi snart vana vid att istället spendera 20,000 kronor per månad (utan att det påverkar vår lycka negativt).

Börja månadsspara!

Den här veckan ska vi tillsammans skapa en automatisk överföring som sker lika ofta som vi får in pengar på vårt konto. För de flesta kommer det att vara månadsvis.

Har du lön som brukar komma in den 25:e varje månad innebär det att du skapar en automatisk överföring av en del av lönen från lönekontot till ett sparkonto, förslagsvis den 27:e varje månad (om den 25:e är på en helg kan man ibland få in pengar den 23:e och ibland 26:e).

Gör så här:

  1. Bestäm dig för hur stor andel av lönen du kan avvara till ditt sparande. Den här procentsatsen kallas för sparkvot.
  2. Logga in på din internetbank och öppna ett nytt sparkonto om du inte redan har ett.
  3. Skapa en återkommande (kostnadsfri) överföring från ditt lönekonto till sparkontot med din sparkvot varje månad.
  4. Klart! Nu behöver du inte göra något mer den här veckan.

Här kommer några tips:

  • Sparkontot kan vara i samma bank som du har lönekonto.
  • Du väljer själv hur stor din sparkvot ska vara.
  • För enkelhetens skull kan du utgå från din nettolön.
  • Bry dig inte om vilken ränta du kan få på sparkontot, det återkommer vi till senare i utmaningen.

 

OBS! Erbjuder din bank inte möjligheten att GRATIS skapa ett månadssparande mellan konton bör du seriöst överväga att byta till en annan bank. De allra flesta banker har detta helt gratis i internetbanken idag.

Har du redan ett månadssparande?

För dig som redan har ett etablerat månadssparande blir istället veckans utmaning att öka månadssparandet med 1% av din lön. Du väljer själv om du vill räkna på bruttolön (din lön före skatt) eller nettolön (den delen av lönen som landar på kontot varje månad).

Att spara 1% mer av lönen kommer sannolikt inte att påverka din levnadsstandard på något märkbart sätt, eftersom det i de flesta fall bara är ett par hundralappar i månaden. Är det så att den här ändringen märkbart skulle påverka din levnadsstandard är det självklart okej att anpassa efter dina förutsättningar.

Tjänar man 30,000 kronor per månad brutto får man sannolikt ut någonstans runt 20,000 kronor per månad netto. 1% av lönen är således antingen 200 eller 300 kronor per månad, beroende på vilket mått man valt att gå på.

Sparar du redan 2,000 kronor per månad ska du alltså öka månadssparandet till 2,200 eller 2,300 kronor enligt exemplet ovan. Anpassa siffrorna för din egen situation.

Gick det bra?

Vad tyckte du om den här veckans uppdrag? Dela med dig av dina åsikter och erfarenheter i kommentarsfältet nedan.

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg