Kom igång med FIRE

FIRE kan kännas som ett stort steg för den som inte vet var man ska börja. I denna artikel går jag igenom 3 frågor man behöver svara på för att komma igång med FIRE. 

Steg 1. Hur mycket spenderar jag?

Det första vi måste göra för att komma igång med FIRE är få koll på hur vi spenderar våra pengar. Det finns några olika metoder att välja bland. Klicka på flikarna nedan för att se en kort beskrivning av de sätt vi tycker fungerar bäst.

Oavsett vilken metod man väljer att använda så är det viktigt att få en överblick över sin ekonomi. Ofta förvånas man över vissa ”engångsköp” som dyker upp gång på gång. När vi gjort detta steg till en återkommande vana blir det enkelt att gå vidare med nästa steg i FIRE-planen.

Alternativ 1: appar

Dels finns det ett antal appar som försöker göra detta åt oss (se till exempel Tink, SEB, med flera). Genom att en gång i månaden sätta oss och titta igenom hur vårt köpbeteende har sett ut under den gångna månaden får vi en bra överblick över hur vi spenderar våra pengar.

En fördel med dessa appar är att de kan kategorisera våra köp automatiskt, genom att appen känner igen att t.ex. H&M är en klädbutik (apparna klarar inte av alla butiker, men oftast har de rätt). Även om man använder App-metoden så rekommenderar vi ändå att man fyller in sin information i ett kalkylblad i Excel eller Google Sheets.

Alternativ 2: Helt manuellt

I slutet av varje månad kan vi sätta oss med kontoutdraget från våra debet- och kreditkort och gå igenom varje rad för sig. Förslagsvis använder vi ett kalkylblad i Excel eller Google Sheets för detta, så kan vi även spara historiken och jämföra olika månader mellan varandra. Genom att kategorisera och summera våra köp får vi en bra överblick över var våra pengar tar vägen.

Alternativ 3: Google Forms

Ett sätt att göra detta är att skapa ett Google Formulär som vi sedan fyller i varje gång vi gjort ett köp. Formulärsvaren skickas sedan automatiskt till ett Google Sheet (Excelversionen av Google Docs) så att vi kan analysera våra köpvanor vid exempelvis månadsskiftet. Här finns en guide på PC World om hur du sätter upp ett sådant formulär.

Det finns dessutom en dold psykologisk fördel med denna metod, och det är att vi skapar en medvetenhet kring vårt köpbeteende som inte funnits sedan tidigare. Det är nämligen väldigt lätt att bara blippa sitt kreditkort och inte tänka mer på det. När man har bestämt sig för att logga varje köp man gör i Google Forms uppmärksammas varje köp på ett annat sätt.

Steg 2. Hur kan jag spendera mindre?

Nästa steg för at komma igång med FIRE är att undersöka hur vi kan spendera mindre av de pengar vi tjänar. I steget ovan har vi lagt grunden för att kunna se över våra köpvanor och således sluta spendera pengar på det vi inte längre värderar.

Det finns två sätt att se till så att sparandet faktiskt blir av; antingen skapar vi en strikt (men realistisk) budget, eller så skapar vi en såkallad ”anti-budget”.

Alternativ 1: skapa en budget

Det är knappast något nytt med att berätta för folk att ”skapa en budget”, men det blir tyvärr inte mindre viktigt för det.

Problemet som ofta uppstår när man inte har en budget är att man ”kanske sparar så mycket som blir kvar i slutet av månaden”. Det innebär ofta problem, eftersom det för de flesta är mer månad kvar i slutet av lönen. Pengarna räcker inte ens hela månaden, hur ska man då spara något?

Ta hjälp av den data vi har samlat in i steget ovan och skapa en budget. Det är viktigt att vara realistisk när man sätter sin budget, annars kommer den inte att hålla. Brukar man handla mat för 5.000 kronor per månad så bör budgeten för mat kanske inte vara ”Mat: 1.000 kronor per månad”.

En orealistisk budget håller inte, och en budget som inte håller hjälper inte!

Alternativ 2: skapa en ”anti-budget”

Vill man inte skapa en budget kan man istället skapa något som vi kallar för en ”anti-budget”. Begreppet ”anti-budget” kommer från Paula Pants blogg affordanything.com

Bestäm hur stort belopp du vill spara varje månad och sätt upp en automatisk överföring som sker samma dag eller dagen efter att du får lönen insatt på kontot. För de allra flesta är detta den 25:e varje månad, så en överföring den 26:e eller 27:e borde fungera. 

Efter att din överföring genomförs är det kvarvarande beloppet på lönekontot fritt att spenderas på vad du vill. Detta innebär att du inte måste fundera över hur mycket du får spendera och på vad. Om pengarna på lönekontot sedan tar slut är det slutspenderat. Du får inte flytta tillbaka pengar från sparkontot.

Även i det här fallet är det viktigt att vara realistisk. Brukar man ha svårt att få lönen att räcka hela månaden så är det inte rimligt att sätta upp en överföring på 10,000 kronor per månad. Åtminstone inte till en början.

Steg 3. Hur kan jag tjäna mer?

För att komma igång med FIRE och bli ekonomiskt oberoende måste vi såklart spara ihop en relativt stor summa pengar. Hur mycket man behöver beror på några olika faktorer (hur mycket man spenderar, hur defensiv man vill vara, om man har sidoinkomster, osv). Att minska utgifterna enligt steget ovan är såklart jättebra, men ibland måste man kolla på att öka inkomsterna också.

Det finns flera olika sätt att tänka när det gäller ens inkomster, men några förslag på hur man kan tänka är:

  • Ofta kan man få 10-25% högre lön bara genom att byta arbetsgivare, innan man ens har kollat på att byta arbetsuppgifter/befattning.
  • Genom att byta arbetsuppgifter eller befattning för en position som kanske tar budgetansvar, personalansvar eller liknande kan vara ett annat sätt att öka inkomsten.
  • Man kan undersöka vilka löneförmåner som går att förhandla sig till; högre friskvårdsbidrag, bättre pensionsavsättningar eller liknande.
  • Vi kan också fundera på om det går att tjäna pengar på en hobby eller ett extrajobb. Den som verkligen vill nå FIRE snabbare kan extraknäcka på kvällar och helger med ett extrajobb som deltidsanställd, eller välja att starta en egen sidoverksamhet.

Slutsats

Det dolda första steget mot att komma igång med FIRE (att intressera sig) har du redan bemästrat om du hittat till den här hemsidan. Är du intresserad av att fördjupa din kunskap och gillar att läsa så rekommenderar jag att du kollar in vår boksida. Där rekommenderar vi inte bara de böcker som vi läst, men vi har även en lista på böcker som vi fått rekommenderade till oss.

Trevlig läsning!

Håller du med om det som skrevs i inlägget? Har du ett förslag på något vi missat? Lämna en kommentar nedan så svarar vi!

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg