70+ förslag på extrajobb

En person som arbetar med sitt sidojobb eller extrajobb

Är du sugen på att starta upp ett extrajobb men har svårt att komma på vad du vill göra? Här kommer en lista på så många extrajobb vi kunde komma på, som förhoppningsvis inspirerar dig att komma igång!

Ett steg i din resa mot FIRE är att tjäna mer pengar. Förslagen nedan har som syfte att inspirera dig till att förhoppningsvis hitta ett extrajobb som passar dig. Notera att våra förslag är av mycket varierande karaktär och några kan vara lättare än andra att starta upp eller tjäna pengar på.

1. Författare

Om du tycker om att skriva kan ett extrajobb som författare passa dig. Antingen har du redan en idé som du kan börja jobba på, eller kanske behöver du fundera lite. Man behöver inte ens publicera sina verk via ett förlag om man inte vill; man kan publicera boken via Amazon Self Publishing.

2. Mystery Shopper

Med tjänster som Notifind och Daymaker kan du bli Mystery Shopper. Det innebär att du får uppdrag att exempelvis besöka en butik och se hur kundbemötandet är i butiken. Oftast är dessa uppdrag mycket korta och enkla att genomföra, och du kan få allt från 50 – 500+ kronor (före skatt) för ett utfört uppdrag.

3. Förbered matlådor och sälj till kollegorna

För dig som gillar matlagning kan det vara en idé att kolla med dina kollegor om de skulle vara intresserade av att prenumerera på lunch. Det blir ett ganska naturligt samtalsämne om du ofta får höra ”åh, vad gott det ser ut”.

4. Matlagningstjänst

Ett annat sätt att göra din matlagning till ett extrajobb är att erbjuda dig att åka hem till folk och laga mat åt dem (eller laga maten hos dig och leverera den till deras dörr). Antingen kan det vara en engångsgrej, eller så kommer ni överens om en stående bokning. För att hitta kunder kan du till exempel skapa en enklare hemsida eller annonsera i lokala grupper på Facebook.

5. Fotograf

Gillar du att ta bilder skulle du kunna frilansa som fotograf vid sidan om ditt vanliga arbete. Till exempel kan du fotografera på bröllop och andra tillställningar, men du skulle även kunna konvertera ett rum i ditt hem till en studio där du erbjuder porträttbilder. 

6. Svara på enkäter och undersökningar online

Med tjänster som OpinionAPP eller Triaba kan du tjäna pengar genom att svara på enkäter. Det finns många enkäter som bara tar några minuter att göra, som kanske passar när du till exempel sitter på toaletten eller pendlar till och från jobbet med tåg eller buss.

7. Tidningsbud

Ett extrajobb som tidningsbud innebär att du går upp tidigt på morgonen och delar ut dagstidningar till svenskar som sover. Det här kan vara en variant på ett extrajobb för dig som gillar att gå upp tidigt!

8. Spökskriv artiklar och blogginlägg

Om du är kreativ och gillar att skriva så kan du anmäla dig som content-skapare. För att göra det skriver du upp dig på en frilanstjänst som till exempel Freelancer.com, Wordapp eller Upwork. Det finns såklart fler än dessa tre, men detta är de tre vi har mest positiva erfarenheter av.

9. Taxichaufför

Har du en bil kan du tjäna extra pengar genom att registrera dig som förare på tjänster som Uber och Bolt, men också de gamla hederliga taxibolagen. 

Du behöver taxiförarlegitimation för alla ovannämnda tjänster, men du kan få hjälp av Uber att skaffa det.

10. Bloggare

Genom att använda WordPress kan vem som helst komma igång och blogga på bara några minuter. Du kan till och med få en domän gratis via tjänster som Blogger.com. Allt du behöver är kreativitet, inspiration och ett ämne att skriva om!

11. Hyr ut ett rum på Airbnb eller Blocket

Har du ett extra rum i ditt hem så kan det vara värt att fundera på att hyra ut det! Det finns såklart ett antal olika sätt att göra detta på. Genom att använda till exempel Airbnb skapar du mer en upplevelse och då är rummet mer som ett hotell, där du förväntas sköta städning, frukost och en del annat.

Ett annat alternativ är att hyra ut rummet via Blocket eller en bostadsförmedlare. Då är det mer att liknas vid att ha en rumskamrat.

12. Starta en podcast

Är du expert inom något särskilt ämne, eller tycker du kanske bara om att prata om saker? Brinner du för att informera andra? Då kan en podcast vara ett extrajobb som passar dig!

Podcastande är relativt billigt att komma igång med och det enda du behöver är en dator, en mikrofon och något att prata om!

13. Streama på Twitch

Gillar du att spela datorspel och att underhålla folk? Genom att starta en stream på Twitch.tv kan du strömma ditt datorspelande för andra, och tjäna pengar på det! Detta extrajobb kräver en hel del jobb innan du börjar tjäna pengar, men när du väl har din kanal och börjar bygga din följarskara så tjänar du pengar genom att spela datorspel!

14. Reseledare

Gillar du att resa eller har du kanske erfarenhet av evenemangsplanering?

Det är förmodligen inte svårt att hitta folk som vill resa utan allt krångel. De kanske vill slippa köpa biljetter, boka hotell, och planera sina dagar och utflykter. Ditt jobb skulle kunna vara att sköta planeringen av resor åt andra människor.

15. Leverera mat

Ett bra sätt att tjäna extra pengar är genom att leverera mat till andra människors hem. Det finns både cykeltjänster och tjänster som tillåter bil eller moped.

Några av dessa tjänster är: Foodora, Uber Eats, Wolt och Onlinepizza.

16. Delta i betalda intervjuer

Det finns några ställen där du kan anmäla att du vill delta i undersökningar och intervjuer. Ett exempel på en sådan tjänst är Respondent, där du ansluter ditt konto till LinkedIn för att visa att du faktiskt jobbar inom rätt bransch. Sedan börjar du få förslag på undersökningar och intervjuer att delta i. Ofta ligger ersättningen mellan 300-500 kronor i timmen för den här typen av intervjuer!

17. Bli blodgivare

Det är inte ett extrajobb som tar särskilt mycket tid (eller ger särskilt bra betalt), men det är en samhällstjänst som fler personer borde göra! Män får ge blod var 3:e månad, och kvinnor var 4:e månad.

Om du går på lunchrasten från ditt vanliga arbete slipper du betala för lunch den dagen, eftersom du får fika på Blodcentralen efter att du givit blod. Vi har skrivit mer om tackgåvorna för blodgivning i detta inlägg.

18. Bartender

Har du ett kontorsjobb om dagarna så kan ett extrajobb vara att mixa drinkar och stå bakom baren på kvällar och helger. Extra frugal-poäng eftersom det innebär att du inte är ute och köper dyra drinkar! Att jobba som bartender kräver i de flesta fall någon slags serveringsutbildning. Bartenderkurser kostar ofta mellan 10,000 – 20,000 kronor, medan andra relevanta serveringskurser kan vara mycket billigare. Ett ställe du kan börja med att kolla är om medborgarskolan erbjuder något som passar.

19. Kommunikatör

Gillar du att spendera tid på sociala medier? Fler och fler företag anställer idag kommunikatörer för att sköta konton på sociala medier åt dem. Genom att erbjuda dina tjänster som kommunikatör åt egenföretagare eller småföretag kan du sköta deras konton på kvällar och helger. 

Några exempel på sociala medier som är bra marknadsföring för ett företag: Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram och Youtube.

20. Digital marknadsföring

Att sätta sig in i hur reklamverktygen på nätet (exempelvis Google Ads eller Facebook Ads) fungerar kan vara ett väldigt lönsamt extrajobb. Många företag betalar gott för den som kan öka försäljning i digitala kanaler, konvertering av nyhetsbrev eller driva trafik till hemsidan.

Det finns många bra kurser på nätet för den som vill lära sig dessa verktyg. Dessutom är detta ett extrajobb som du kan göra hemifrån på flexibla tider!

21. Webbutvecklare

Det finns många småföretag som inte har någon närvaro på nätet över huvud taget. Genom att lära dig hela processen för hemsideutveckling från ax till limpa kan du ta mycket bra betalt för detta flexibla extrajobbet.

Några av delarna i processen som du kan lära dig: Köpa domänen (GoDaddy, Loopia), designa och bygga hemsidan (WordPress), administrera nyhetsbrev och utskick (Mailchimp, Convertkit), och så vidare.

22. Influencer

Är du intresserad av sociala medier, men inte sugen på att bli kommunikatör (se förslag 19) så kan influencer vara en väg att gå. Genom att skapa en följarbas på någon (eller flera) av de sociala plattformarna (t.ex. Instagram, Twitter, Youtube) kan man skapa en stabil sidoinkomst.

Inkomsterna för en influencer kommer oftast i form av reklamsamarbeten, sponsrade inlägg och andra affiliateprogram.

23. Trädgårdsarbete

Ett extrajobb som fungerar året om är att hjälpa folk i trädgården. Det kan handla om att du skottar snö på vintern, klipper gräsmattor eller sköter om blommor och växter. Antingen kan ni avtala om återkommande jobb för ett fast belopp, eller så tar du betalt per timme. För detta extrajobb kan du vända dig både till privatpersoner med trädgård och till bostadsrättsföreningar.

24. Fönsterputsare

Det är många som ogillar att putsa sina fönster, så om du inte har något emot det kan du bygga upp ett extrajobb runt att tvätta fönster. Det skulle kunna ske på helger, kanske framförallt under våren. Börja med att vända dig till vänner och fråga om de skulle vara intresserade av detta. Du kan även leta efter kunder på Facebook, eller genom att skapa en hemsida.

25. Röstskådespelare

Tror du att du har en röst som skulle passa som dubbning på en reklamfilm eller ett klipp på radio? Att extraknäcka som röstskådespelare kan du göra antingen på frilansbasis (flexibla arbetstider), eller så kan du bli deltidsanställd hos något av alla voiceoverföretag.

26. Reklam på din bil

Har du en bil som du använder ofta kan du överväga att låta någon sätta reklam på bilen. Efter att du fått upp reklam på bilen kräver det väldigt lite jobb, så för rätt person kan det här vara ett väldigt enkelt sätt att skapa en sidoinkomst. Det verkar inte som att det finns några etablerade företag idag, men med lite uppsökande jobb kan du nog hitta något företag som vill synas!

27. DJ

Är du musikintresserad så kanske ett extrajobb som DJ skulle passa? Som DJ ansvarar du för musiken på evenemang och klubbar. Så länge du är bättre än en Spotify-lista kan du nog öka stämningen på dansgolvet rejält!

28. SEO-konsult

En hemsida är ju bara så bra som den trafik som sidan genererar. Genom att sökmotorsoptimera (Search Engine Optimization) en hemsida ökar man t.ex. hur högt sidan syns på Googlesökningar. Blir du expert på sökmotorsoptimering går du nog aldrig arbetslös igen!

29. Poolrengöring

Ett extrajobb under sommarhalvåret kan vara att erbjuda sig att städa folks pooler. Du kommer behöva bil för att ta dig runt, men det här skulle kunna vara det optimala helgjobbet för dig som gillar att vara utomhus på sommaren. Känner du folk som har pool kan det vara en väg att gå, annars kan du bygga en hemsida eller hitta kunder på Facebook.

30. Statist

På hemsidor som Statist.se eller StagePool kan du anmäla dig för att delta som statist i filminspelningar. Ofta innebär statistroller att man ska ”bara vara” i bakgrunden av en filminspelning, så det kan exempelvis röra sig om att vara ute och röra på sig eller sitta på ett fik.

Ersättningen varierar från mycket låg (ett par biobiljetter) till 15,000+ kronor per inspelning, beroende på rollen och arbetsinsatsen.

31. Föreläsare

Finns det något ämne som du brinner för lite extra? Ett givande extrajobb kan vara att hålla i workshops, föreläsningar eller studiecirklar fokuserat på ämnet som du brinner för.

Några möjliga kandidater att samarbeta med skulle kunna vara folkhögskolor, pensionärsföreningar eler andra ideella föreningar. Beroende på vilket ämne du valt kanske du kan sälja workshops och kurser till företag också!

32. Möbelhantverkare

Om du har erfarenhet av att snickra och gillar det kan ett extrajobb vara att tillverka möbler. Förslagsvis gör du några möbler till en början för att bygga en ”portfölj” som du kan visa, och lyckas du bra kan du sedan göra beställningsjobb. Detta är något som folk kan vara villiga att betala mycket för.

33. Sömmerska

Är du mer inriktad på att sy, sticka eller virka? Då kan ett extrajobb vara att lappa trasiga kläder! Antingen kan du erbjuda dig att lappa någons trasiga plagg för en peng, eller så kan du köpa trasiga kläder, lappa dem och sedan sälja dem vidare. Se punkt 47 för mer info om detta.

34. Flyttjänst

Ett sätt att få gott om träning och samtidigt skapa en sidoinkomst är att hjälpa folk att flytta. Antingen via en deltidsanställning på någon flyttfirma eller på frilansbasis. Kanske kan du dra igång det här extrajobbet med några vänner?

35. Vandrande reklamskylt

Vill du ha ett extrajobb som inte kräver någon större ansträngning? Då kanske du ska fundera på att extraknäcka som mänsklig skylt! Så här går det till: du klär dig i en skylt och sedan får du i uppgift att stå på ett specifikt ställe under ett antal timmar. Bor du i en större stad har du säkert sett personer göra detta.

36. Hålla datorkurser

Många känner att den tekniska utvecklingen i samhället går alldeles för fort fram och samtidigt blir förväntningarna på folks datorvanor allt högre. Har du relativt god datorvana skulle du kunna hålla kurser i hur man använder internet, Outlook eller Word. Du kan prova att vända dig till pensionärsföreningar och äldre personer som inte har vuxit upp med datorer.

37. Bokföring åt småföretag

Är du en fena på bokföring eller redovisning så kanske ett extrajobb som ekonom kan vara något för dig! Många entreprenörer och småföretagare drar sig för det där med bokföring eftersom det verkar både krångligt och ganska tråkigt. Om du lär dig ett av bokföringsprogrammen (Fortnox, Visma, osv) så kan du erbjuda dina tjänster till dem med flexibla arbetstider!

38. Laga trasiga datorer

För den som är teknisk och kan meka med datorer kan ett extrajobb vara att laga folks datorer. Många människor är beroende av datorerna för att kunna arbeta, så de är ofta villiga att betala en hel del om de får hjälp snabbt. Vill du inte starta upp din egen verksamhet kan du alltid söka deltidsanställning på någon servicebutik.

39. Barnvakt

Många föräldrar skulle nog uppskatta att få avlastning lite då och då och genom att erbjuda dina tjänster som barnvakt kan du låta föräldrarna ta en välbehövlig paus. Ett tips kan vara att börja med att vakta några barn som du känner, för att dels testa på hur jobbet är och dels få några föräldrar som kan vara referenser när du börjar söka fler kunder.

40. Språklärare

Är du flerspråkig kan du lära ut något av dina språk. Här kan du kanske ta hjälp av ideella föreningar, folkhögskolan, din hemkommun för att få hjälp att komma igång. Ofta går det att hålla den här typen av kurser på kvällar och helger.

Ett alternativ som eventuellt kräver lärarlegitimation är att hålla i svenskkurser för SFI-klasser.

41. Köp och hyr ut fastigheter

Ett extrajobb som kräver lite större kapitalinsats än de flesta andra är att köpa och hyra ut fastigheter. Ett exempel på detta är att köpa ett lägenhetshus med 3-10 lägenheter på någon mindre ort och hyra ut dem. Beroende på hur många lägenheter och hur mycket kassaflöde som genereras kan du till och med anställa någon att sköta hyresvärdsjobbet åt dig om du vill.

42. Personlig tränare

Antalet människor som köper gymmedlemskap ökar i januari varje år, men tyvärr är det många som aldrig riktigt kommer igång med träningen. Genom att starta ett extrajobb som personlig tränare kan du hjälpa folk både med motivationen att träna, men också praktiskt med vilka övningar man bör göra. Det finns många bra PT-utbildningar att gå för den som är intresserad.

43. Översättning

Är du två- eller flerspråkig så kan översättningsjobb vara ett bra extrajobb att göra på frilansbasis. Du kan till exempel erbjuda dig att översätta hemsidor, artiklar och böcker. Detta extrajobb kan du använda hemsidorna som vi nämnde i Punkt 8 då flera av dem har frilansare som erbjuder översättningstjänster.

44. Vakta husdjur

Gillar du djur och har ledig tid under kontorstimmar? Då kan du erbjuda dig att vakta andra människors husdjur. Detta extrajobb fungerar både på daglig basis (t.ex. hundvakt medan ägarna är på jobbet) och över lite längre perioder (t.ex. vakta husdjur när ägarna åker iväg på semester). Det finns flera hemsidor för detta, där Trusted Housesitters är en av dem vi känner till.

45. Coachning

Ett extrajobb kan vara att coacha andra. Har du erfarenhet av projektledning eller coachning så kan du boka in tid på kvällar och helger för att hjälpa dina kunder att till exempel bli mer fokuserade eller produktiva. Antingen skapar du en hemsida för att marknadsföra dina tjänster, eller så kan du gå via sociala medier som exempelvis Facebook för det.

46. Apputveckling

Med Android Studio och Xcode kan nästan vem som helst idag börja bygga sina egna appar. Har du en egen idé på en app kan du utveckla den och publicera på App Store eller Play Store, eller så kan du se till att bli anlitad av ett företag för att utveckla en app åt dem. Precis som en programmerare så kan apputvecklare ofta fakturera över 1000 kronor i timmen för sin tid!

47. Renovera prylar från second hand

Är du händig och gillar att arbeta med händerna så kan ett sätt att skapa en sidoinkomst vara att köpa saker på second hand och sedan snygga till dem, för att sedan sälja vidare dem till ett högre pris. Exempel på detta är kläder som kan lagas, möbler som kan renoveras och elektronik som kan repareras.

Antingen går man på fysiska loppmarknader för att hitta prylar, eller så kan man kolla på hemsidor som till exempel: Blocket, Tradera och Sellpy.

48. Domare i ungdomsmatcher

Att döma ungdomsmatcher i fotboll, handboll, hockey osv. kan vara ett bra extrajobb för den sportintresserade! Många matcher sker på helger, så det kan gå bra att kombinera med ett kontorsjobb.

49. Anordna quizkvällar på pubar och barer

Många pubar och barer kan vara öppna för ett samarbete där du anordnar quizkvällar eller andra kul evenemang åt dem i utbyte mot att du får betalt av de som driver baren. Antingen tar du betalt per person som kommer på ditt evenemang (eftersom baren också tjänar pengar på antalet människor som dyker upp och beställer dryck) eller så tar en platt engångssumma för varje evenemang.

50. Turistguide

Gillar du historia kan ett extrajobb vara att visa utländska turister runtom på den plats där du bor, om den har historiskt eller kulturellt värde. Ett exempel i Stockholm är såklart Gamla Stan.

Antingen startar du en egen hemsida för att hitta kunder, eller så kan du säkert ta en deltidsanställning via något etablerat företag.

51. Sophämtare

Detta extrajobb är väldigt välbetalt, men med goda skäl. Som sophämtare kan du söka deltidsanställning hos etablerade företag inom ditt område, eller undersöka hur du går till väga för att starta upp en egen verksamhet. 

52. Köpa och förbättra hemsidor

Har du bra koll på det där med sökmotorsoptimering (se punkt 28: SEO-konsult) eller affiliatemarknadsföring så kan detta extrajobb vara något för dig! Du kan köpa existerande hemsidor och arbeta med att förbättra innehållet, få mer trafik och bli mer lönsamma!

53. CV-granskning

Ett extrajobb för den med erfarenhet från HR eller rekrytering kan vara att granska folks CV och LinkedIn-profiler för att förbättra deras möjligheter till anställning. Genom att söka jobb med ett professionellt skrivet CV kan göra 10,000+ kronor skillnad i årslön. Definitivt något värt att betala några tusenlappar för.

54. ”Flippa” prylar från second hand

Genom att köpa begagnade prylar som folk prissatt helt fel kan man skapa en bra sidoinkomst. Detta extrajobb kräver nästan att du är särskilt insatt i ett eller flera områden, till exempel: bilar, klockor eller handväskor. Det går ut på att du köper saker som folk lagt upp billigt för att sedan sälja vidare varan till någon annan för ett högre pris. Mellanskillnaden behåller du.

Antingen går man på fysiska loppmarknader för att hitta prylar, eller så kan man kolla på hemsidor som till exempel: Blocket, Tradera och Sellpy.

55. Kreditkortsbelöningar

Kreditkorts ”hacks” (som de kallas på engelska) är tekniskt sett inte ett sätt att tjäna pengar, men med rätt kreditkort kan man få tag på väldigt mycket poäng. Dessa poäng använder man sedan för att exempelvis resa eller handla med.

Vi gillar Damons blogg på Lyxresan.se och hans tips på hur man kan använda SAS American Express för att resa nästan helt gratis.

56. Programmering

Kan du ett programmeringsspråk så kan ett extrajobb som programmerare vara aktuellt för dig. Många företag behöver programmeringshjälp när det gäller allt ifrån att utveckla programvara, bygga appar eller liknande.

Att programmera på frilansbasis skulle ge dig friheten att arbeta när och hur mycket du vill. En annan fördel är att många programmerare kan fakturera över 1000 kronor i timmen för sina tjänster!

57. Kundtjänst

Många företag vill ha en kundtjänst via chatt eller telefon som har öppet utanför kontorstider. Genom att ha ett extrajobb som någon form av kundtjänst kan du hjälpa företag med detta genom att du svarar på chatt, e-post och telefon när det ringer. I utbyte får du betalt oavsett hur mycket eller lite det ringer!

58. Musiklärare

Spelar du något instrument? Ett möjligt extrajobb kan vara att ge lektioner till andra personer som vill lära sig spela ett instrument eller sjunga. Du kan hålla kvällskurser eller helgkurser. Ett förslag kan vara att kontakt folkhögskolor, medborgarskolan och andra ideella föreningar och föreslå ett samarbete. Då kanske de kan göra en del av det förberedande jobbet åt dig.

59. Eventplanerare

Är du grym på planering och vet hur man fixar till det bästa evenemanget? Ett extrajobb kan vara att planera evenemang åt personer. Exempel på evenemang kan inkludera bröllopsfester, möhippor/svensexor eller kick-off:er för företag och föreningar.

60. Grafisk Designer

Ett extrajobb för den som är kreativ kan vara att hjälpa enskilda personer såväl som företag med grafisk design. Det kan vara allt ifrån hemsidor till logotyper och grafiska profiler (med färger, fonter, osv) som ska designas. Här kan du med fördel använda frilanshemsidorna som vi föreslog i punkt 8 för att hitta kunder. 

61. Caddie

Är du golfintresserad och vill ha ett extrajobb som fungerar framförallt på helger? Då kan caddiejobbet vara något för dig! Arbetsbelastningen beror lite på vad golfaren förväntar sig av sin caddie, men i breda drag handlar det om att promenera (eller köra) runt på golfbanan med golfarens klubbor, för att golfaren ska slippa bära klubborna.

62. Tipp Tapp

Med appen Tipp Tapp kan personer lägga ut ”jobb” till folk, där de vill ha hjälp med allt ifrån att slänga en gammal soffa till att ta någonting till tippen. Har du en stor bil eller ett släp kan du tjäna rejäla summor pengar, bara du klarar av den fysiska ansträngningen!

Ett tips om du ska köra med Tipp Tapp är att försöka slå flera flugor i en smäll. Om du har två jobb som ligger nära varandra och båda vill att du ska köra någonting till tippen för 1000 kronor vardera, då kan du med ett tippbesök få dubbel betalning.

63. Modell

Gillar du att stå framför kameran så kan ett extrajobb för dig vara som modell. Det finns mängder med byråer som gärna tar emot exempelbilder på dig och som sedan kan förmedla arbete till dig. Vill du hellre frilansa så går det naturligtvis också. Då kan du skapa en hemsida eller en sida på Facebook så att folk kan hitta dig. Här kanske det hjälper om du har en kompis som är fotograf.

64. Barista

Har du en passion för kaffe eller kanske gillar du att brygga den perfekta espresson? Då kan ett baristajobb vara det perfekta extrajobbet för dig! Du kan antingen starta ett kafé (själv eller med en partner), eller söka deltidsanställning på något kafé eller fik.

65. Telefonförsäljare

Gillar du att prata i telefon så kan ett extrajobb vara telefonförsäljare. Ofta arbetar telefonförsäljare under de tider som vanliga kontorsjobb inte gäller, eftersom de vill få tag i folk när de är hemma. Arbetstiderna kan exempelvis vara från 17-20 på vardagskvällar.

66. Förmedlare av hyresfastigheter

Ett annat extrajobb som har med fastigheter att göra är att hyra ut fastigheter som du inte äger. I punkt 41 föreslog vi att den som har kapitalet att sätta in kan köpa och hyra ut fastigheter. För den som inte kan eller vill göra det så kan extrajobbet som hyresvärd vara något istället. Hitta personer eller företag som har fastigheter att hyra ut och erbjud dig att sköta uthyrningen. Du ansvarar då för att få fastigheterna uthyrda, kontrollerade, städade, och så vidare.

67. Instruktör

Finns det någon form av aktivitet du brinner för, som till exempel yoga, klättring, dans, eller simning? Då kan du starta ett extrajobb som instruktör och lära ut den aktiviteten till andra som vill komma igång! Detta kan du antingen göra på frilansbasis där du själv drar ihop ett gäng, eller så kan du kontakta simhallar, danslokaler, gymkedjor eller liknande för att få hjälp att komma igång.

68. Virtuell assistent

Många småföretagare och entreprenörer har mång arbetsuppgifter som de skulle kunna avlasta, och ofta gör de detta till virtuella assistenter. Det kan handla om mötesbokningar, administrera nyhetsbrev, se till så att saker ”bara fungerar” och så vidare. För att få hjälp att hitta ett jobb som virtuell assistent kan du använda hemsidorna vi rekommenderar i Punkt 8.

69. Hjälp en non-profit

Det finns många icke vinstdrivande organisationer som behöver all hjälp de kan få. Det kan handla om att ringa runt till tidigare donatorer och be dem öka sina donationer, eller administrera nyhetsbrev, postutstkick eller annat. Om det finns någon organisation vars vision du gillar extra mycket; varför inte kontakta dem och se om du kan hjälpa dem med något. Det skulle kunna handla om en timanställning inom ditt expertisområde, eller en anställning där du hjälper till som ”allt-i-allo”.

70. Personlig assistent

I Sverige lever tusentals människor med funktionsvariationer och får assistans enligt LSS. Ett extrajobb som kan vara mycket givande på flera sätt än ett är att arbeta som personlig assistent eller ledsagare till någon av dessa personer. Om du känner någon som behöver assistans kan du höra av dig till föräldrar eller närstående, eller så kan du kontakta några av de större assistansföretagen för att fråga om en deltids- eller timanställning.

71. Laga trasiga telefoner

Med ett billigt Phone Repair Kit så kan den som är händig faktiskt reparera de flesta skadorna på smartphones. Ett extrajobb skulle kunna vara att laga andra människors trasiga telefoner. Här krävs det dock att du är tillräckligt tekniskt för att kunna identifiera vad felet är innan du lovar att du kan reparera telefonen!

72. Salesforcekonsult

Är du expert på Salesforce (eller något annat kritiskt ERP-system eller CRM) så kan du skapa dig ett extrajobb där du erbjuder din expertis till företag som inte har den kompetensen. Det kan handla om att utbilda personalen eller att utföra vissa arbetsuppgifter åt dem. Antingen kan du vara deltidsanställd, kanske arbeta på distans, eller så sätter du upp din egen frilansverksamhet.

73. Bärplockare

Det är inte ovanligt att människor från andra länder flyger hit för att säsongsarbeta i Sverige som svamp- och bärplockare. Detta säsongsjobb har en låg instegströskel och låter dig tjäna upp till cirka 12 000 kronor skattefritt varje år (1 000 kronor per månad netto motsvarar cirka 2 000 kronor per månad före skatt från ett annat arbete). 

Om du har kommit så här långt, bra jobbat! Vi hoppas att du blivit inspirerad att starta igång ditt eget extrajobb. Har du ett extrajobb som du vill dela med dig av? Eller har du förslag på något vi missat? Lämna en kommentar nedan så svarar vi!

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg