Bästa tillfället att investera på börsen?

Jag har tidigare skrivit angående investera på börsen, bland annat om att börserna globalt har historiskt avkastat i genomsnitt 7%. Iallafall sedan efter andra världskriget. Hur kunde man få denna avkastning, vad var det som låg till grund för detta? Kan vi vara säkra på att framtiden bär lika bra avkastning?

Bolagens aktier påverkas av hur bolaget går rent finansiellt. Säljer man bra, gör stora vinster, så kommer bolagets aktie oftast att bli dyrare och vara värd mer än vad man betalade för den. Priset på aktien påverkas också av hur investerare tror att bolaget kommer gå i framtiden.

Hur tänker marknaden?

Ta Tesla som ett exempel. Bolaget gör miljardförluster, ändå kostar en aktie hundratals dollar i skrivande stund. I detta värde är en enorm förväntan att bolaget i framtiden kommer göra vinst, vem skulle annars betala sådana pengar för ett sjunkande skepp?

Å andra sidan har du då bolag som idag gör ok vinster men som är i branscher där det kanske inte finns mycket utrymme till att öka vinster. Där kan ett exempel vara Telia där man har väldigt liten möjlighet till ökning av abonnemang och istället måste leta andra branscher eller andra geografiska möjligheter.

Ingen kan förutspå bolagens vinster på längre sikt och det är därför vi har en börs där det går upp och ner varje dag. Som tur är så kan vi använda historiken och börsens historiska värden som en riktlinje för framtiden och se mönster från detta. 

Så när är bästa tillfället för bästa avkastning?

Så tillbaka  till dagens ämne? När är bästa tillfället? Det korta svaret är att ingen vet. Det vi kan se i dagens läge är att vi är historiskt på höga värderingar trots covid-19 oron. Detta innebär då att man ska förstå att historiskt sett, så köper man på relativt dyra nivåer, trots veckans fall. Det finns möjlighet att denna börscykel närmar sig sin topp och då kan ta det potentiellt ta ett decennium att komma tillbaka med köpen som gjordes för två veckor sedan. Det finns också en möjlighet att de låga räntorna hänger sig kvar. Då i brist på avkastning på bankkontot, så håller folk sina pengar på börsen vilket ger ett par bra år till. Ingen vet som sagt.

Jag brukar rekommendera folk, även om det inte är bättre än någon annan lösning rent avkastningsmässigt historiskt sett, att använda sig att något man på engelska kallar dollar-cost-average. På svenska månadsspara. Då köper du när det är dyrt, men också när det är billigt. När det är billigt kan vi också lägga in eventuella kontantreserver för att ytterligare få en bättre utväxling. Har inte kontantreserver kan ni läsa här har man kan skapa en sådan. Dessa kan man med framgång börja pytsa in nu. Framförallt är detta psykologiskt bekvämare än att köra in alla pengar på ett bräde. 

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg