Spara vs Investera

För ett tag sedan åkte jag och en vän, ekonomen kan vi kalla honom, tåg genom Sverige. Vi var påväg söderut från Stockholm för att hälsa en tredje vän. Ekonomen och jag diskuterade investeringar, sparande och konsumtion säkerligen två av tre timmar på tåget. Jag förklarade konceptet med FIRE och att inte vara beroende av en anställning. Självklart efter ett decennium av organiserat sparande och investerande. Han hade dock svårt att köpa det. Det lät för enkelt. Jag var ju tvungen att investera som en gud för att kunna få så pass bra avkastning.

Genomsnittlig avkastning

Jag personligen är inte speciellt bättre än genomsnittet vad gäller att investera mina pengar. Kanske i det korta perspektivet. I mina sena tonår köpte jag enbart volatila aktier där några konkade och en eller två åkte mot stjärnorna. Men summan av det hela var då trots allt en genomsnittlig avkastning. När jag mognade mer insåg jag att det var lönlöst att försöka sig på en avkastning på något över genomsnittet så då handlade jag mer indexfonder och höstacken istället för att ge mig på att hitta nålen.

Sedan kom finanskrisen och all värdeökning bara försvann. Så är det med värdepapper, man vinner och man förlorar, men trots det så har man dom sista hundra åren i genomsnitt sett 7-8% avkastning på världens börser justerat för inflation. Detta är mäktigt, lägg till ränta på ränta effekten, så har människor sett sina pengar växa historiskt utan att lägga ner allt för mycket energi. 7-8% per år är definitivt bra när t.ex Warren Buffet med Berkshire Hathaway sett 20% avkastning per år som ändå räknas som världens mest framgångsrika investerare. 

Pengar ska jobba

Det finns alltså inte mycket att hämta i procentform på avkastning, om du inte tror du är bättre än Warren. Därför rekommenderar jag till alla ointresserade investerare att dumpa alla pengar som inte används i breda globala indexfonder med låga avgifter för att göra det så enkelt som möjligt. Tror vi att vi kan se liknande avkastning som vi gjort historiskt så behöver vi inte oroa oss även om det i perioder kommer vara upp och ner. 

I sparandet däremot, där finns mer än 1o% att hämta för de flesta av er. Där kan du hämta 20-30-40% kanske i många fall. Detta ökar oddsen dramatiskt till din fördel för att kunna ha mer tid över i framtiden att själv kunna välja vad du vill göra med din tid på jorden!

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg