Vecka 7: Babysteg mot Friheten!

Babysteg mot friheten!

Vi utgår från att du har bokat upp en timme den här veckan för att arbeta med uppdraget. Kom tillbaka till det här inlägget när det är dags. Uppdragets innehåll finner du nedan.

Har du missat att anmäla dig till FIRE-utmaningen? Anmäl dig genom att fylla i formuläret så får du uppdragen direkt till din inkorg varje vecka:

Instruktioner för FIRE-utmaningen

 1. Boka upp en timme i veckan under hela 2021.
 2. Varje vecka kommer ett nytt uppdrag till din e-postadress.
 3. Genomför uppdraget i din egen takt, när det passar dig.
 4. Dela dina erfarenheter på firesverige.se/utmaning.

Veckans uppdrag

Den här veckan ska vi bekanta oss med Dave Ramsey och hans 7 babysteg. Dave Ramsey är en av de mest kända profilerna inom amerikansk privatekonomi och ett stort fokus ligger på att hjälpa folk som har stora skulder hantera dessa. Trots det är Ramseys material fullt med lärdomar och insikter som kan hjälpa oss på vår FIRE-resa. Nedan kan du läsa mer om hans babysteg och vilka lärdomar vi kan dra från Dave Ramsey och hans böcker. Vi kommer även att kolla lite på några brister i Daves rekommendationer.

Vilka är Dave Ramseys 7 babysteg?

 1. Spara ihop $1 000 i ett buffertsparande.
 2. Betala av alla skulder (utom bolånet).
 3. Spara ihop 3-6 månaders utgifter i ett buffertsparande.
 4. Investera 15% av din inkomst mot pensionen.
 5. Spara till barnens utbildningskostnader.
 6. Betala av bostadslånet i förtid.
 7. Bli rik och ge tillbaka.

Lärdomar från Dave Ramsey

Dave Ramsey har som sagt blivit en av de mest framgångsrika ”gurus” inom privatekonomi. Med sin bok The Total Money Makeover har Ramsey hjälpt miljontals läsare bli kvitt sina skulder och få en bättre privatekonomi. Hur kan vi använda den här timmen till att lära oss mer om Dave Ramsey? Här kommer några alternativ, och du kan såklart välja en eller flera:

 

När vi har börjat bekanta oss med Ramsey och hans 7-stegsprogram kan det även vara bra att vända på myntet och höra synpunkter från Ramseys kritiker. Nedan har vi sammanfattat några av de mest högljudda ståndpunkterna mot Ramsey och hans babysteg.

Att tänka på

Ramseys kritiker brukar framförallt lyfta upp två argument mot 7-stegsprogrammet:

Argument #1: Ramseys strategi är för defensiv. Dels vet vi att det kommer att krävas mer än 15% av nettolönen för att nå ”Early”-delen av FIRE-akronymen. Det är därför lätt att säga att punkt 4 är för defensiv. Men det finns även ett par andra saker värda att nämna på detta:

 • Att vänta med att börja investera tills man har 3-6 månaders buffertsparande på plats kan också ses som kontroversiellt. Här finns det inte heller något rätt eller fel – och alla familjer måste känna efter hur stabil deras ekonomi är – men man kan åtminstone argumentera för att första investeringarna borde ske tidigare i 7-stegsprogrammet.
 • Att betala av bostadslånet i förtid kanske inte heller är relevant för alla. Dels för att vissa inte äger sitt boende, utan föredrar att vara hyresgäster, men kanske framförallt för att i dagens ränteläge kan det ses som ologiskt att betala av ett bostadslån som kostar 1% istället för att investera och förränta pengarna med 4% (eller mer) årligen.

 

Argument #2: Skulder är inte nödvändigtvis onda. En av Ramseys kontroversiella ståndpunkter är att skulder (och kreditkort) är dåliga och därför ska undvikas helt och hållet. Ramsey håller ofta hårt fast vid denna ståndpunkt, trots att det finns en hel del bevis om att motsatsen i flera fall kan vara sant. Verkligheten är såklart aldrig så svart-på-vitt som en sådan ståndpunkt och är självklart mycket mer komplex. Ett exempel är skulder med låg räntekostnad som används för att skapa värde (generera avkastning). Rent matematiskt är dessa skulder inte alls dåliga och bör inte alls prioriteras så högt som de gör i Ramseys 7-stegsprogram. Ett annat exempel är kreditkort som (så länge de används korrekt) kan skapa stora värden i form av gratis resor, rabatter på matvaror och drivmedel, eller annat. Att avfärda skulder och kreditkort på ett bräda är trångsynt och en av de stora punkter som Ramseys kritiker ofta belyser.

Det finns såklart också några aspekter som kan behöva ändras för att programmet ska vara optimerat för våra liv här i Sverige:

Punkt 5 är inte särskilt relevant i Sverige. Att spara till sina barns college-kostnader är såklart inte relevant i Sverige, eftersom det inte kostar flera miljoner kronor att få en utbildning. Det finns egentligen två sätt man kan hantera den här punkten:

 1. Att stryka den och gå vidare till nästa punkt, eller:
 2. Använd punkt 5 som en ”spara till de ojämnheter som finns i ditt liv”.

Vi behöver inte spara till våra barns college-kostnader, men har vi andra kostnader som inte finns i USA och som Ramsey därför kan ha missat? Vilka saker i ditt liv är svåra att förutse och kan kräva en liten extra buffert? Det här är frågor som det inte finns något rätt eller fel svar på, men frågorna i sig är värda att fundera ett varv extra kring.

 

Vad valde du?

Vilken av länkarna valde du att utforska? Dela med dig av dina synpunkter & erfarenheter nedan!

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg