Vecka 8: Vad är en indexfond?

Vad är en indexfond?

Hittills i FIRE-utmaningen har vi bekantat oss med grunderna för en sund privatekonomi. Vi har exempelvis börjat bygga en buffert genom ett månadssparande till ett sparkonto, och vi har fått hjälp av bland andra Dave Ramsey att hantera våra skulder och göra en plan för att bli kvitt skulderna.

Nästa steg i FIRE-utmaningen är att bekanta oss med konceptet indexfonder. För den som är nybörjare på investeringar kan konceptet med att köpa aktier och fonder kännas främmande och läskigt, och den här veckan ska vi därför läsa på om hur det går till när man investerar på börsen och varför det är så viktigt att vi investerar vårt överskott för att nå FIRE.

Vi utgår från att du har bokat upp en timme den här veckan för att arbeta med uppdraget. Kom tillbaka till det här inlägget när det är dags. Uppdragets innehåll finner du nedan.

Har du missat att anmäla dig till FIRE-utmaningen? Anmäl dig genom att fylla i formuläret så får du uppdragen direkt till din inkorg varje vecka:

Instruktioner för FIRE-utmaningen

  1. Boka upp en timme i veckan under hela 2021.
  2. Varje vecka kommer ett nytt uppdrag till din e-postadress.
  3. Genomför uppdraget i din egen takt, när det passar dig.
  4. Dela dina erfarenheter på firesverige.se/utmaning.

Kort om aktier och fonder

För att vi ska kunna förstå varför indexfonder är så bra och varför vi måste våga investera vårt sparkapital för att kunna nå FIRE behöver vi först säga några ord om investeringar i stort. Har man inte haft intresset för investeringar tidigare kan det nämligen kännas främmande med en massa nya begrepp såsom ”index”, ”förvaltningsavgift” och ”avkastning”. Är du redan bekant med börsen och investeringar kan du hoppa vidare till nästa avsnitt.

En aktie är enkelt förklarat en ägarandel i ett företag. Den som äger aktien har rätt till den andelens inflytande över företaget såväl som motsvarande del av vinsten. För att hålla det enkelt kan vi säga att det fiktiva bolaget Bokhandeln AB handlas på börsen och det finns 100 aktier att handla med. Varje aktie innebär då att man har rätt till 1% (en 100-del) av vinsten som Bokhandeln AB drar in varje år. Aktier går upp och ned i pris, beroende på ett antal faktorer bland annat hur ekonomin går och vilka nyheter som publiceras kring bolaget. Aktier är idag helt virtuella och placeras i särskilda typer av konton som kallas Aktiedepå, Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring (KF). Det finns särskilda skatteregler kopplade till repsektive kontotyp, men tumregeln är att lägga sina svenska värdepapper i ett ISK och utländska (om man har några) i en KF.

En fond är enkelt förklarat en samling med värdepapper som har stoppats i ett paket eller i en korg. Istället för att behöva välja individuella värdepapper (en fond kan innehålla både aktier och andra typer av värdepapper) kan vi köpa en korg där någon annan sköter placeringarna. För den här tjänsten betalar vi till fondbolaget en avgift som kallas förvaltningsavgift. Mer om avgifter längre ned. Fonderna placeras likt aktier med fördel på ISK eller KF.

Vi kommer att undersöka aktier, fonder och investeringar närmre i senare uppdrag, men nu har vi åtminstone fått en grundförståelse för vad vi pratar om!

PS. vi har också en ordlista som vi ständigt arbetar med att bygga ut. Saknas något ord på listan? Mejla mig så lägger vi till det!

Vad innebär "index"?

En fond är som sagt bara en korg som innehåller ett antal värdepapper. Det är fondförvaltaren som bestämmer vilka olika aktier som ska ingå i fonden och när fonden ska köpa och sälja sina aktier. Den här fondförvaltaren hoppas kunna välja de bästa aktierna att placera i för att skapa god avkastning åt sina andelsägare. För den här tjänsten betalar vi som andelsägare en förvaltningsavgift som ska täcka bland annat lönen till fondförvaltaren och andra kostnader kopplade till fondbolaget. När fondförvaltaren aktivt försöker välja de bästa aktierna till fonden kallas detta aktiv förvaltning.

Alternativet till aktiv förvaltning är passiv förvaltning. En fond som förvaltas passivt har istället en inköpslista (ungefär som när du ska gå och handla på affären) som den handlar aktier utifrån och avviker sällan från sin inköpslista. Den här listan kallas för ett ”index”. Ett index är egentligen just precis bara en lista som uppdateras med jämna mellanrum och som en fondförvaltare kan kopiera och använda till sin fond.

Med det sagt tror många att en aktivt förvaltad fond måste vara ett bättre val, eftersom jag får ett proffs som väljer aktier åt mig? I själva verket visar undersökningar att de aktivt förvaltade fonderna sällan genererar bättre avkastning över tid än de passiva. Enligt S&P Globals senaste SPIVA-rapport (SPIVA undersöker avkastning mellan aktivt och passivt förvaltade fonder runtom i världen) skapar cirka 75% av aktivt förvaltade fonder i Europa sämre avkastning än sina jämförelseindex, de senaste 5 åren. Med andra ord: i 75% av fallen hade det varit bättre att äga passiva indexfonder under perioden.

Anledningen till att de passiva indexfonderna genererar högre avkastning över tid är att de aktiva fonderna har mycket högre förvaltningsavgifter. Avgiften betalas nämligen oavsett om det går bra eller dåligt för fonden, vilket gör att den aktiva fonden måste prestera över index varje år, med ganska stor marginal för att lyckas skapa överavkastning på sikt. En fond med 1,5% i avgift måste börja med att prestera 1% bättre än en indexfond som kostar 0,5% bara för att gå jämnt upp, eftersom all avkastning alltid mäts efter att avgifterna är betalda. Enkelt sammanfattat:

Positiva börsår kommer och går, men avgifter består.

En parantes om duktiga förvaltare

En sak som är värd att nämna är att vissa aktivt förvaltade fonder faktiskt genererar enastående avkastning även på lite längre sikt. Dessa bör dock betraktas som de undantag som bekräftar regeln, snarare än en anledning för oss att försöka välja de bästa aktivt förvaltade fonderna. Den bästa strategin, åtminstone historiskt, har varit att köpa passiva indexfonder och istället lägga sin tid och energi på något annat.

Vad tyckte du?

Vad tyckte du om veckans inlägg? Vilka länkar valde du att utforska? Dela med dig av dina synpunkter och erfarenheter nedan!

Vill du bli informerad när vi publicerar nya inlägg? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Få de senaste nyheterna

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få uppdateringar om nya inlägg